Дейвид Макензи пристига за „София филм фест“

Британецът Дейвид Макензи, българинът Драгомир Шолев, рускинята Олга Диховичная, словенецът Ян Цвиткович и французинът Марк Баше са членовете на престижното жури, което ще има задачата да разпредели наградите в Международния конкурс за първи и втори игрални филми и в конкурса за наградата Jameson на СФФ 2012.
Дейвид Макензи е роден през 1966 година. Публиката на „София филм фест“ добре го познава още от дебютния му филм „Последната велика пустош“ (2002), включен в конкурсната програма на фестивала през 2003 г. Година по-късно Дейвид Макензи ни плени с екзистенциалната си драма „Младият Адам“, донесла му световна популярност. С „Професия жиголо“ (2009) Макензи се пренася за кратко в Холивуд, за да се върне отново към мрачните тонове на британското ежедневие с „Перфектно чувство” (2011). Най-новият филм на режисьора е жизнеутвърждаващ поглед към смисъла на любовта и на това да бъдеш обичан в днешните смутни времена. Главните роли са поверени на Юън Макгрегър и Ева Грийн, чиито герои се влюбват точно когато неизвестен вирус атакува последователно човешките възприятия, а всеобщата паника създава анархия и неизвестност в глобален мащаб. Сред актьорите в поддържащи роли ще видим Юън Бремнър, Стивън Дилейн, Кони Нилсън и др.
Българският режисьор Драгомир Шолев е е известен с черно-белия „Преди живота, след смъртта”, който получава наградата Jameson за най-добър български късометражен филм.
През 2011 г. създава игралния си дебют „Подслон” по съвместен сценарий с Разван Радулеску и Мелиса де Рааф, описан от фестивалния селекционер Матьо Дарас като „свирепа черна комедия за български пънкари и за невъзможното общуване между родители и деца”. Триумфалното фестивално шествие на филма започна от Сан Себастиан, на 15-ия „София филм фест“, където бе удостоен с Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс, наградата „Кодак” за най-добър български игрален филм и с наградата на публиката. В момента Драго Шолев пише сценария за втория си игрален филм.
Единствената дама в състава на международното жури на СФФ 2012 ще бъде Олга Диховичная, актриса и режисьор, особено нашумяла в последните години с участието си във филма „Портрет по здрач”, представен с голям успех на кинофестивала във Венеция ’11 и спечелил голямата награда в Солун. Родената през 1980 година в Минск актриса учи във факултета по изкуствата на Беларуския държавен университет, а през 2001 година завършва майсторски режисьорски курс в Москва, в класа на Алексей Герман. През 2005 г. Диховичная се дипломира по специалността психология в Московския държавен университет, а в момента продължава обучението си в Московския Гещалт институт.
Словенският режисьор и сценарист Ян Цвиткович е роден през 1966 г. Дипломира се като археолог. От 1998 г. пише сценарии за късометражни и игрални филми и тв сериали.

Станете почитател на Класа