Кристо и Антъни Тапиес излагат на „Оборище“ 10

Хосе Алой - арт директор и съсобственик на авторитетното литографско ателие POLIGRAFA в Барселона, пристига у нас за представянето на първата изложба на ателието в Галерията за модерно изкуство. Селекцията включва избрани творби на Христо Явашев-Кристо, Антъни Тапиес, Доналд Сълтън, Ерик Фишл и Георги Пусенков.
Със съдействието на Алфа банк, генерален спонсор на сезона, и „Софарма“ арт колаборациите на петимата световноизвестни артисти ще бъдат показани за първи път пред българска публика от 24 февруари до 15 април.
Ателие POLIGRAFA е тясно свързано със света на изобразителното изкуство от 1961 г. Близо половин век специализира в издаването на оригинални графични произведения на майсторите модернисти, съвременни художници от Европа, Латинска и Северна Америка, Азия, както и водещи испански автори. Над 300 художници създават своите оригинални графични произведения в литографско издателство POLIGRAFA през годините.
Настоящите партньори Хуан де Муга, Хосе Алой и Алваро Пиденгола продължават традициите на литографското студио в колаборации с редица известни съвременни артисти. Сред артистите, работили с ателието, са имена като Хуан Мирό, Ханс Хартунг, Франсис Бейкън, Едуардо Чилида, Макс Ърнс, Роберто Мата, Кристо, Ед Руша, Алекс Катц, Джордж Кондо, Робърт Лонго, Доналд Сълтън и много други. POLIGRAFA традиционно присъства на най-престижните арт изложения и панаири по света като Art Basel, Art Basel Miami Beach и ARCO в Мадрид.
В центъра на експозицията е добилият световна известност български артист Христо Явашев-Кристо. По собствените думи на артиста, изкуството, което той и съпругата му Жан-Клод създават, е „нежна, необичайна провокация, която виждаме за няколко дни”.
Всичките му работи съществуват временно, невъзможно е да се запазят - с което са сродни с пърформанс арт Антъни Тапиес, представител на абстрактния експресионизъм, безспорно е едно от най-интересните имена в селекцията на ателие POLIGRAFA. Творбите му включват елементи от различни направления в изкуството, но в своята същност се характеризират с един уникален творчески почерк. Неговите ранни работи са силно повлияни от Пол Клее и Хуан Мирό. През 1948 г. става един от основателите на първото испанско следвоенно направление в изкуството, известно под името-Dau-al-Set. Това направление е свързано със сюрреализма и дадаизма.
След своя силен сюрреалистичен период в края на 50-те години Тапиес започва да експериментира в областта на направлението информел. В картините си вгражда чужди за живописното платно материали като отпадъци, хартии, различни тъкани. Повлиян от поп арта, той включва все по-масивни елементи в своите произведения като части от мебели например.
Доналд Сълтън става популярен главно с натюрмортите си, които имат подчертано абстракно звучене. То идва от необичайно големите мащаби на съставните елементи в композицията – цветя, плодове и други обекти. Съществена особеност на творбите му е силният цветови контраст. Днес неговите платна и графики са част от постоянните колекции на музеи като „МоМА“, „Тейт модерн“ (Лондон), „П. Гугенхайм“ и др.

Станете почитател на Класа