Интернет доставчиците и Google се обявиха срещу пиратството

Представители на музикалния бизнес, телекомуникационните компании и интернет доставчици във Великобритания се събраха на среща, инициирана от Ед Вейзли – министър на културата, комуникациите и културните индустрии.
На нея беше обсъдено как правоносителите могат да си сътрудничат с технологичните компании и доставчиците за развитие на легалните модели на предлагане на съдържание онлайн, за да бъде ограничено пиратството в интернет. Форумът между интернет доставчиците и доставчиците на защитено съдържание очерта основните съвместни инициативи и действия на партньорство между индустриите. На него взеха участие управители на организациите BPI, UK Music, AIM, на няколко музикални компании, както и тези на BT, Talk Talk, Virgin Media, Sky и Google.
Сред темите, обсъдени между компаниите, са били борбата с уебсайтовете, позволяващи нарушаване на авторските права в големи размери; възможността всеки интернет доставчик да предлага на своите клиенти легална онлайн музикална услуга и нуждата търсачките като Google да дават приоритет на легалните услуги, като по този начин предпазват потребителите от пиратските сайтове.
„Длъжни сме да гарантираме на потребителите лесното откриване и заплащане на търсеното от тях онлайн съдържание”, коментира Вейзли, цитиран от MusicWeek. По думите му е необходимо индустриите да обсъдят основните принципи, по които могат да работят заедно, за да осигурят законния и легален достъп на клиентите на Острова до съдържание.
Диалогът ще продължи с нова среща в началото на 2011 г. Усилията на британския министър на културата е да бъдат създадени повече легални услуги за онлайн предлагане на музика и филми за потребителите. Ед Вейзли заяви, че е наясно, че за да се бори с нелегалното споделяне на файлове, е нужно съдействието на доставчиците и технологичните компании.
По повод инициативата на Острова изпълнителният директор на Българската асоциация на музикалните продуценти Ина Килева уточни, че българските музикални продуценти са обнадеждени от стъпките, които прави българското правителство за сближаване на позициите между родните интернет доставчици, компаниите и създателите на творческо съдържание, залегнало и в плана за защита на интелектуалната собственост на Съвета за защита на интелектуалната собственост за 2011 г.

Станете почитател на Класа