Крале, принцове и президенти аплодират "Лос Ромерос"

Прочутият китарен квартет „Лос Ромерос”, известен като „Кралското семейство на китарата”, открива деветия концертен сезон на Класик ФМ М-Тел оркестър на 6 октомври. Събрал три поколения китаристи все от едно семейство, квартетът е основан през 1960-а. Създател е Селедонио Ромеро, израснал в Испания по време на режима на Франко. И трите му деца - Анхел, Селин и Пепе, започват да свирят на 2-3-годишна възраст. Семейство Ромеро се премества в САЩ през 1957 г. Квартетът е изнесъл стотици концерти по целия свят. Два пъти са канени за концерти в Белия дом, където са аплодирани от президента Джими Картър. През 1983 г. свирят за папа Йоан-Павел II, а през 1986 г. пред принц Чарлз.  Пепе и Селин Ромеро са Кавалери на ордена Isabel la Catolica - най-висшето испанско отличие, връчено им от крал Хуан Карлос.  
 Прочутият квартет китаристи „Лос Ромерос” гостуват за първи път в България. След изключителния успех на Пепе Ромеро, който през декември 2007 г. възхити публиката в зала 1 на НДК, сега ансамбълът идва у нас в пълния си състав – Селин, Пепе, Селино и Лито.
 Програмата на концерта е разделена в две части – в първата „Лос Ромерос” ще свирят без оркестър. Повечето пиеси тук са транскрипции на известни мелодии на испански композитори. Сред тях са Томас Бретон и Херонимо Хименес - автори на сарсуела – вид испанска национална опера. Една от пиесите в тази програма –De Cadiz a la Habana (От Кадис до Хавана), е написана от самия Пепе Ромеро. Тя е израз на почитта му към фламенко изпълнителите Кармен Амайя и Аугустин Сабикас.
 Във втората част на концерта си в София „Лос Ромерос” ще свирят заедно с Класик ФМ М-Тел оркестър и диригента Григор Паликаров. Заедно те ще изпълнят Concierto Andaluz от Хоакин Родриго. Концертът е написан специално за квартета по поръчка на Селедонио Ромеро през 1967 година. Този концерт напомня много за прочутия Concierto Aranjuez и ще звучи за първи път в България. Нотите са поръчани специално за концерта от издателство B. Schott’s Söhne, Майнц.
 При предишното си гостуване в България китаристът Пепе Ромеро се наслади на българската кухня, оцени високо нашите вина, както и красотата на българските жени. В изискванията на „Лос Ромерос” за гостуването този път е включено изрично българско кисело мляко, плодове, бисквити и шоколадчета.

Станете почитател на Класа