Излезе годишникът на Народния театър за 2009-а

Великолепно издание пусна Народният театър преди старта на новия сезон – годишник на трупата, който проследява събитията през 2009-а. Под редакцията на Георги Борисов са събрани документи, афиши, снимки, материали от печата, посветени на най-значимите театрални празници през сезона.
Изключително интересни са бележките на д-р М.Н. Димитров за първия директор на Народния театър – Илия Миларов. Те са публикувани в сп. „Светлина“ в далечната 1904 г. и хвърлят светлина върху една всеотдайна и високо надарена личност, която служи на театралното изкуство с възрожденски плам. Любопитни са и размислите на легендарната актриса Адриана Будевска за качествата на художника-артист, които са видели бял свят най-напред в сп. „Литературна мисъл“ през 1911 г. За присъствието на Пейо Яворов в Народния театър е писано много, но материалът на Мирослава Кортенска, включен в годишника, несъмнено ще обогати знанията на театралите, които са работили по темата.
Театралните премиери на първата ни сцена са отразени с подробни справки, интервюта с актьори, откъси от публикации в печата. Едно от последните интервюта с незабравимия проф. Крикор Азарян, публикувано във в. „Класа“, също е намерило място в годишника. Акцент в изданието е гостуването на световноизвестния драматург Едуард Олби у нас по повод постановката „Козата или коя е Силвия“. „Никога не съм очаквал да се съгласяват с мен“, споделя пред българските журналисти прочутият автор.
За изкушения любител на театъра представляват интерес и справките, които са поместени в книгата – за приходите от конкретни постановки, за гастролите извън страната и пр.

Станете почитател на Класа