Показват Бялото братство в София и Мадрид

Суперлюбопитна фотоизложба ще бъде открита почти едновременно в София и в Мадрид. Става дума за снимките на 17 младежи от България и Испания, които в продължение на една седмица се разхождаха с фотоапарати из страната ни. Под мотото „Културата през обектива на другия“ те участваха в бдението за Успение на Св. Иван Рилски в Рилския манастир на 17 срещу 18 август, обиколиха рилските езера и заснеха събора на Бялото братство и Паневритмията – българско културно събитие, кандидат за списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Младежите опитаха манастирската ракия, преспаха в обща туристическа спалня, дегустираха селската българска кухня, играха хоро, ръченица и фламенко. А фотосите, които изработиха, ще бъдат изложени в Информационен център на ЕС в София на ул.“ Московска 9 (17 ноември) и в Испанско-български център в Мадрид (1 октомври).
Идеята е на сдружение „Култури”и на българо-испанската асоциация „Св. св. Кирил и Методий" в Мадрид. Финансовата подкрепа е осигурена от програма "Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Националния център за европейски младежки програми и инициативи.
“Искахме да срещнем две култури, които на пръв поглед си приличат, а всъщност са много различни. Искахме да обогатим с емоции участниците. Младежите си приличат в мечтите и стремежите. Всеки от тях излезе от проекта с нов заряд, с ново настроение. Европейският съюз има защо да финансира подобни проекти. В последно време сякаш все повече комуникираме по интернет и във фейсбук, а действителният контакт става все по-оскъден“, каза за „Класа“ основателката на сдружение „Култури“ Весела Петрова. А ето какво допълва един от българските участници: „ Опознах нови места, спечелих нови приятелства и научих нови неща за българската култура, кухня, език и обичаи”. Испанците са не по-малко ентусиазирани от българите. По време на снимките те споделят любопитни подробности за бита и културата на своята страна. Оказва се, че младежите не са съгласни нито с коридата, където се убиват животни, нито с празника Томатина, където се пилее храна. Затова предлагат на българите да се срещнат на испанска земя на друг празник – в селището Буенавентура на 23 юни. Поводът е стартът на лятото. Тук всички се обичат, отглеждат се чисти продукти. Местните музиканти са прочути, свирят и в родината си, и по света. Учител учи децата на най-важното – толерантност. Фотограф заснема красивите моменти. Тук имат място за всички нации, за хора с увреждания, всички са поканени да танцуват и пеят.

Станете почитател на Класа