РЗС подкрепи ГЕРБ за импийчмънт на президента

Лидерът на РЗС Яне Янев промени вчера позицията си, че няма законови основания за импийчмънт на президента, и изненадващо реши да подкрепи ГЕРБ в процедурата по отстраняване на Георги Първанов. Така управляващите заедно с „Атака“, Синята коалиция и независимите, но лоялни към РЗС депутати, ще съберат необходимите им 160 гласа за предложение за импийчмънт на държавния глава. Към тях се очаква да се присъединят напусналите РЗС - Марио Тагарински и Димитър Чукарски, както и напусналият Синята коалиция - Венцислав Върбанов. И тримата обявиха, че ще подкрепят ГЕРБ.
„Ние сме за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция! Затова смятаме, че започването на процедура по импийчмънт е не толкова акт, насочен срещу държавния глава, колкото незаобиколим политически механизъм за дискусия по основните конституционни проблеми при взаимоотношението между институциите. Такъв дебат ще разкрие достатъчно аргументи за нуждата от нова конституция.“ Това се казва в декларация на РЗС, с която се обяснява завоят им в позициите.

Дипломатите били притеснени от записи на срещите им

Скандалът с публикуването на стенограмата от срещата на президента Георги Първанов с финансовия министър Симеон Дянков рискува да се превърне и в международен, заяви вчера в кулоарите на парламента депутатът от Синята коалиция Асен Агов. Агов съобщи, че при негови срещи с дипломати неофициално те изразили притеснение дали и техните разговори са били записвани при срещи в президентството и каква е съдбата на записите. Агов не уточни кои са имената на тези дипломати. Той каза, че Синята коалиция иска да се огласят записите от разговорите на Първанов с руския президент Владимир Путин, с шефа на „Газпром“ Алексей Милер и други политици и бизнесмени.
С решение на Народното събрание може да се поиска публикуването на други стенограми от разговори на президента, обяви вчера пред БНТ депутатът от ГЕРБ Павел Димитров. „Няма обаче механизъм, с който да бъде наложено такова решение. Ще зависи от волята на президентската институция“, коментира Димитров.


Парламент и президент в тих сблъсък за ефирно време

Парламентът и президентът влязоха в тих сблъсък за ефирно време. Първоначално от „Дондуков“ 2 обявиха, че пресконференцията на държавния глава ще е днес в 9,30 ч. Практиката е такива събития да се излъчват по БНТ1. Парламентарният контрол по правило се излъчва от 11 до 13 ч. И двете събития нямаше как да се застъпят. В деловодството на парламента обаче вчера е постъпило писмо от БНТ, че във времето от 12,50 ч до 14 ч трябва да предават състезанието за Световната купа по ски алпийски дисциплини и няма да може да бъде излъчен целият парламентарен контрол. Цецка Цачева обяви, че мести парламентарния контрол от 9 до 11 ч. От „Дондуков“ 2 насрочиха нов час на брифинга на Георги Първанов - 14 часа.

Станете почитател на Класа