Константин Пенчев: Да спрат назначенията до нов закон за съдебната система

Станислав Савов

Назначенията на магистрати да спрат, докато не се приемат поправки в Закона за съдебната власт и наредбата за атестирането. Това призова председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев преди вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Поводът за неговата реакция беше разпространената в сряда декларация на ВСС заради настояването на Съюза на съдиите да получат отговори на „наболели проблеми по кадровата политика в системата“. В документа съветът определя реакцията на съдиите като опит за вмешателство, груб и недопустим натиск и ги обвини, че преекспонират и хиперболизират определени недостатъци в работата на ВСС.
„Повече от година говоря и не виждам нищо да се е променило. Атестирането няма никакъв смисъл в момента, защото такова на практика няма“, каза Пенчев. Той допълни, че няма смисъл и от приемане на всякакви декларации, след като назначенията приключат до края на годината, а чак след това се вземат съответните мерки. „Липсата на атестиране покварява всички добри магистрати. Убива се вярата и надеждата им да бъдат честно оценявани“, каза още Пенчев.
Председателят на ВАС посочи, че ВСС не може да се справи сам и призова парламентът да вземе мерки, като промени Закона за съдебната власт.
Той допълни, че няма да се подпише под декларацията на ВСС. Според представляващия ВСС Анелия Мингова, кадровите проблеми пред съдебната власт отдавна са осъзнати от съвета. „Разпространената в сряда декларация е обсъдена от представители на ВСС и няма нужда тя да е формирана като акт на съвета, защото тя е позиция на ВСС, а по правилник и закон я изразявам аз“, каза Мингова.
Пълните стенографски протоколи от заседанията на Висшия съдебен съвет вече ще се публикуват в сайта му, решиха висшите магистрати вчера. Ще бъдат публикувани и атестациите на всички магистрати, като личните им данни ще бъдат заличавани. Ще бъде създадена и аналитична група, която ще изготви оценка на съдебната реформа, след което ще предложи проект на план на ВСС за продължаване на реформата в съдебната система.

Станете почитател на Класа