"Галерия" възложена по информация от кухнята

Делото “Галерия” е било възложено по “информация от кухнята”. Това каза вчера депутатът Яне Янев след заседанието на парламентарната комисия за контрол на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). На нея беше разпитан бившият председател на агенцията Петко Сертов, който е разяснил пред депутатите, че в българското ФБР е постъпила информация от ГДБОП за използване на специални разузнавателни средства по отношение на сайта “Опасните”. По информация на Янев към шестте папки на делото „Галерия” липсва документ, подписан от Сертов, с който бившият председател на ДАНС възлага проверката. Освен него вчера бяха изслушани отстраненият заместник-директор на агенцията Иван Драшков, както и бившите служители на ДАНС Рашко Зайков и Велин Хаджолов.
Вчера журналистите не бяха допуснати в коридора на един от етажите на бившия Партиен дом, където заседава комисията, защото той беше заварден от гардовете на Националната служба за охрана. Яне Янев каза още, че лично ще изиска информация от администрацията на парламента защо журналистите не са допуснати в коридора. Оказа се, че това е по нареждане на Иван Костов, шеф на комисията за контрол върху ДАНС.
Събраната със специални разузнавателни средства (СРС) информация по делото „Галерия“ не може да бъде разсекретена. Това каза вчера председателят на Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова по време на изслушването си пред комисията за контрол на ДАНС.

Станете почитател на Класа