Дават на Конституционния съд Закона за амнистията

Следващата сряда ще бъде внесено искане до Конституционния съд (КС), за да се произнесе по Закона за амнистията. Това каза вчера по bTV министър-председателят Бойко Борисов. По думите му, от тройната коалиция са осъзнавали, че вършат нередности и са решили чрез нарочен текст да се презастраховат. Според чл. 1 от приетия на 26 март 2009 г. от предишното Народно събрание закон, от наказателна отговорност се освобождават лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание. Текстът кореспондира пряко с чл. 219 от Наказателния кодекс, който е единственият, даващ право да се наказват висши административни ръководители за допуснати от тях нарушения или икономически престъпления. Според него се предвижда от 1 до 5 години затвор за длъжностни лица, които умишлено поради непредпазливост не са изпълнили вменените им задължения. „Абсолютно е неприемливо положението сегашните министри да могат да носят съдебна отговорност, а тези на тристранната коалиция – не“, коментира Борисов.
„Законът за амнистията не е противоконституционен, за да се занимава с него КС“, коментира за „Класа“ депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. „Не стана ясно какво точно ще бъде искано от КС. Законът не е конституционен, защото Народното събрание има пълното право да обявява амнистия. Що се отнася до съдържанието на закона, то може да подлежи на дискусия и промяна. Но категорично не приемам тезата на Бойко Борисов, че този текст е гласуван, за да се възпрепятства търсенето на отговорност от бившите министри“, каза за „Класа“ депутатът от ДПС Четин Казак.
Днес премиерът лети за Брюксел, за да се срещне с лидерите на страните от ЕС, съобщи правителствената пресслужба. Той поздрави Жозе Мануел Барозу за преизбирането му за председател на ЕК.


Какво каза още министър-председателят

- Ако Георги Първанов иска да е алтернатива на ГЕРБ, подава оставка като президент, отива на конгреса на БСП, издига се за лидер и ми става конкурент.
- До края на годината ще бъде внесен и закон за изборите. Няма смисъл да се внасят закони, които после да се поправят 30 пъти. В парламента трябва да отиват само такива закони, които са внимателно огледани от юристи.
- От 6-7 години не съм се виждал с Ахмед Доган. Откакто съм кмет, не съм го виждал със сигурност. Ние ясно сме заявили и изпълнихме своите ангажименти. В момента сараите не се събарят по простата причина, че вкараха процедурата в съда. Аз се надявам българският съд бързо да вземе решение.
- Казах на Ваньо Танов и Симеон Дянков, че когато се говори с числа, трябва да се внимава и да бъдат аргументирани. Освен това и двамата пропуснаха нещо много важно да кажат. Парите от сивата икономика, ако бъдат запушени, те няма да дойдат в бюджета директно, просто ще спрат да внасят контрабанда.
- Оказа се, че за магистрала „Тракия”, за която две правителства дойдоха на власт, дори няма строително разрешение... Сега съм възложил лично на министъра да отговаря за строителни разрешения, конкурси, финансиране.

Станете почитател на Класа