Партийни централи затварят обекти до месец

Иглика Горанова

Централите на БСП и СДС са нарушили Закона за държавната собственост, като развиват друга дейност извън партийната. Това е констатирала втора проверка на имотите, които са държавна собственост, наредена от областния управител на София Данаил Кирилов. „Тези дни получих доклад, в който е записано, че в централата на социалистите на „Позитано“ 20 се помещават освен администрацията им заложна къща, туристическо бюро и кафене“, каза пред „Класа“ Кирилов. Проверката е установила, че на „Раковски“ 134 пък, където е синята централа, работи ресторант-кафене.
„До сряда ще издам предписание на двете централи да отстранят нередностите в разумен срок“, каза областният управител на София. Според него „разумен срок“ означава един месец.
Кирилов добави, че е последователен в намерението си партиите да не могат да купуват централите си, тъй като те и без това имат достатъчно привилегии, включително и държавно субсидиране.
През април тази година 40-ото Народно събрание гласува промени в Закона за държавната собственост, с които разреши на партиите да си купуват централите без публичен търг, но на пазарни цени. Срещу това предложение гласуваха СДС и ДСБ.
„Написах предложение до премиера Бойко Борисов този текст да бъде отменен“, каза пред „Класа“ Кирилов. Според източници от ГЕРБ Борисов бил съгласен с предложението, което означавало, че то ще влезе в дневния ред на МС.

Реакциите вдясно

Действително в приземния етаж на „Раковски“ 134 има от години ресторант-кафене, в което се хранят и симпатизанти на партията, защото цените са поносими, обясниха пред „Класа“ от синята партийна централа. Култовото заведение е място за срещи и партийни дискусии. Оттам признават, че тази дейност по същество не се позволява от Закона за държавната собственост, който е категоричен, че централите са само за партийна дейност, но не виждат нищо лошо във функционирането му.
„Колкото до намерението да се отмени текстът в Закона за държавната собственост, който позволява на партиите да закупуват централите си, нека припомня, че ние бяхме против решението на мнозинството в предишния парламент“, каза пред „Класа“ Иван Сотиров, главен секретар на СДС. Сотиров обаче подчерта, че тенденцията всяка нова власт да се заема с партийните клубове на останалите не е особено полезна, защото създава сътресения. „Това е нещо, което и ние сме го правили, но то, ако е крайно, не работи за плурализма“, каза още Сотиров. Главният секретар на СДС, който в предишното Народно събрание беше член на комисията по регионална политика и местно самоуправление, е на мнение, че законът трябва да бъде променен така, че едновременно да създава устойчивост в партиите, да отразява тяхното представителство и да редуцира раздутата им клубна база. Последното може да се случи с разумни наеми. В края на август Данаил Кирилов обяви, че наемът, който партиите плащат в момента в столицата от 1 лв. на кв. м, е нисък и че трябва да стане около 3,5 евро на квадрат, при положение че пазарната цена е 7,5 евро.

Червените не знаят за обектите на „Позитано“ 20

„Имам информация, че експерти на областната управа са идвали на „Позитано“ 20, но не мога да ви кажа какви са точно обектите“, каза пред „Класа“ Евгений Узунов, който е секретар в Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията по кадровата политика. Негови колеги също не знаеха точно какви обекти са настанени в централата им.
Узунов обаче обяви, че каквито и предписания да дадат от областта, от централата ще ги изпълнят. Колкото до повишаването на наемите, Узунов смята, че ако държавната субсидия за издръжка на партиите е достатъчна, няма проблем те да се вдигнат. „Личното ми мнение е, че по-добре е партиите да имат собственост, но ако управляващите имат други законодателни идеи, ние ще трябва да се съобразим с тях“, каза още той по повод предложението на Кирилов да не се закупуват държавни имоти.


Какво казва законът

Държавните имоти не могат да се предоставят на трети лица или да се използват не по предназначение. Това предвижда влезлият в сила на 1 юли 2006 г. чл. 16 от Закона за държавната собственост.
При нарушение правото на управление на имота се отнема по силата на чл. 17 от същия текст с решение на органа, който го е предоставил – в случая на политическите партии това е Министерският съвет. Наказателните постановления се издават от областния управител. А редът, по който се налагат наказания, е в Закона за административни нарушения и наказания.



Констатациите на предишната проверка

На 24 август областният управител на София Данаил Кирилов предупреди 7 партии въз основа на друга проверка, че трябва да напуснат държавните си офиси, защото не са парламентарно представени и на последните избори не са получили над 1% от гласовете.
Според закона за партиите това са двете условия, на които трябва да отговарят политическите сили, за да получат държавен или общински офис.
В списъка са Зелената партия на Александър Каракачанов, „Новото време” на Емил Кошлуков
“Гергьовден”, Демократическата партия, Земеделският народен съюз, Политическо движение “Социалдемократи”, съюз “Защита”.
От общо 760 държавни имота в столицата под управление на областната управа в София са 510. Административните сгради са 65, от тях 30 са за партии, 17 ползват неправителствени организации, а 11 са свободни.
Жилищните имоти са 336, от тях 282 се обитават от лица, настанени по отменени нормативни актове. Договорите им трябва да се прекратят, но няма регламент как да се уредят отношенията със заварените наематели.

Станете почитател на Класа