Нанси Пелоси е скритото оръжие на Вашингтон

Напоследък Вашингтон си спечели все повече сила и влияние над бизнеса. В същото време никога досега толкова много представителки на нежния пол не са оглавявали толкова много ръководни постове в администрацията. Американското списание „Форчън“ подреди 10-те най-влиятелни дами във Вашингтон, като пропусна единствено първата дама Мишел Обама, която съвсем естествено проявява отделна запазена марка влияние.
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси е на първо място в класацията на „Форчън“. Нежелана и определяна като опасна от много, г-жа Пелоси е в основата на реформите в здравеопазването и енергетиката на Обама. "Когато отидох на първата си среща в Белия дом като ръководител и се огледах и видях, че съм първата жена в историята, сядала на тази маса, първата ми мисъл беше "искаме още'“, припомня си влиятелната дама.
На второ място остава Хилари Клинтън. Докато обикаля света като държавен секретар и разсейва облаците в отношенията между Америка и търговските й партньори, няма съмнение, че гласът й е сред най-важните в най-близкия кръг на Обама.
Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ е готова да облекчи за частните инвестиционни компании процедурата за придобиването на банки на фона на най-бързия за последните 17 години ръст на фалитите в сектора.
Третата позиция за влияние остава за Шийла Беър. Като председател на Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ (FDIC) и един от малкото, запазили поста си след изтичането на мандата на Буш, г-жа Беър успя да преобърне представата за себе си. От закостеняла и мудна администрация, днес FDIC защитава смело правата на държавата пред Wall Street и провокира банките да търсят все повече начини да се справят с ипотеките.
Четвърта според своето влияние е Кристина Ромър, ръководител на икономическите съветници към Белия дом. Нейните отпечатъци са навсякъде по плана с икономически стимули на Обама. Пета остава Валери Джарет, която е старши съветник на президента. Тя знае как да говори за бизнес от предишната й месторабота като шеф на една от най-големите компании за недвижими имоти.
Мери Шапиро е шеста по влияние в Белия дом. Тя ръководи Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси и има нелеката задача да управлява агенцията, която бе критикувана, че не е успяла да долови признаците за проблеми на Wall Street, където огромните загуби на банки допринесоха силно за сегашната финансова криза. Седмата позиция се дели от сенаторите Олимпия Сноу и Сюзан Колинс. Техните гласове са изключително важни за одобрението на реформите в здравеопазването и енергетиката. Съветничката на Обама по климатичните промени Карол Броунър остава осма, следвана от Кристин Варни, асистент на министъра на правосъдието. Последна сред 10-те най-влиятелни остава Карен Иняни, която играе скритото оръжие в плана за промени в здравеопазването.

Хилари Клинтън

  Шийла Беър



Станете почитател на Класа