Румяна Желева, министър на външните работи: България ще бъде в центъра на европейската политика

Галина Белева

Поставянето на България в центъра на европейската политика, възстановяването на достъпа до европейски средства за страната ни и ускоряването на подготовката за присъединяване към Шенгенското пространство ще бъдат нашите основни цели. Това заяви министърът на външните работи Румяна Желева при вчерашното представяне на политическия кабинет на министерството.
По думите й развитието на евроатлантическите отношения, активното ни участие както във вече съществуващите инициативи като Черноморската синергия и Източното партньорство, така и в предстоящата за разработване Дунавска програма, а също ускоряването на евроинтеграционните процеси в Западните Балкани при отстояване на българските национални интереси също ще са сред приоритетите на този кабинет. „Ще работим за ускоряване на завършването на транспортните и енергийни трансгранични проекти и за засилване на ролята на България в глобалната икономика, като ангажираме нашите задгранични мисии в привличането на чуждестранни инвестиции в страната“, каза още Желева.
България трябва да се възползва от възможностите да развива и да участва в общоевропейските енергийни проекти, подчерта външният министър. Към момента ние сме се заели със сериозна ревизия на възможността за нашето участие в тях и трябва да преценим до каква степен България може да участва в условията на икономическа криза, каза още Желева. По думите й обаче България има традиционно добри политически отношения с Руската федерация и няма причина да ги преразглежда, а дори ще продължи да ги развива.
България няма промяна в своето отношение към Македония. Ние ще отстояваме критериите от Копенхаген, включително и тези за правата на човека, както и въпроса за правата на хората с българско самосъзнание, които са един мост между Македония и ЕС, каза от своя страна зам.-министър Марин Райков.
В политическия екип на Министерството на външните работи за пръв път ще работят само дипломати от кариерата, подчерта министър Желева. Марин Райков, който е бивш зам.-министър на външните работи от 1998-2001 г., ще отговаря за двустранната дипломация и политическите въпроси. Другият заместник-министър Милен Люцканов, който има мандати в посолствата в Берлин, Лисабон и Лондон, както и в делегацията на България към НАТО, поема многостранната дипломация и дирекция „Консулска служба“. Заместник-министър Красимир Костов, който е бил в посолствата ни в Лисабон, Осака и Вашингтон, ще отговаря за европейските въпроси.
Началник на политическия кабинет е Димитър Кюмюрджиев, който е бил зам.-председател на българския клон на „Трансперънси интернешънъл“. Постоянният секретар Костантин Андреев и говорителят на министерството Драговест Горанов остават от стария екип.

Станете почитател на Класа