Янев: Ще обсъждаме новата конституция с експерти от ЕС

Райко Байчев

Експерти от старите страни - членки на ЕС, от Франция, Англия, Германия, Белгия и Норвегия, ще участват в дискусии, касаещи идеите на РЗС за нова конституция в края на септември. Това съобщи пред „Класа“ лидерът на РЗС Яне Янев. „На този форум в края на септември ще поставим основите върху конкретната рамка за основен закон, по който да се работи. А иначе ще имаме готовност до края на годината да представим в завършен вид нов проект за нова конституция“, добави Янев. Пред БНР Янев коментира, че сега действащата конституция не може да се ремонтира и ревизира, „защото е написана в стил, който устройва „режисьорите на прехода“. Лидерът на РЗС заяви, че ще участва активно в промените в избирателните закони. Според него трябва да се заложат конституционни текстове, върху които трябва да бъдат базирани промените в изборното законодателство, в това число и Закона за изборната администрация. На 13 август обаче правната комисия в парламента отхвърли проекта на РЗС за нова конституция и предложи да се сформира екип от експерти, който да работи по изборното законодателство. Любен Корнезов от БСП разкритикува остро проекта на РЗС с това, че е неясен и политически вреден, докато зам.-председателят на парламента и РЗС Атанас Семов защити идеята за нова конституция с мотива, че е безсмислено да се прави изборно законодателство, което да се построи върху основите на стария основен закон.
Лидерът на РЗС съобщи вчера, че ще направи предложения за различни вътрешни правила в комисията за борба с корупцията в парламента, която в момента е председателствана от него. Правилата трябва да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала, след което да бъдат публикувани в Държавен вестник, уточни Янев.
„Различни правила са необходими, защото за пръв път има много сериозни отговорности и разширен периметър на действие. Освен комисия за борба с корупцията тя е и комисия за разкриването на конфликт за интереси: и това дава възможност към комисията да бъдат конституирани и други органи, за които обаче не искам да говоря засега в детайли“, каза лидерът на РЗС. Първото заседание на комисията за борба с корупцията ще бъде в края на август, когато ще се обсъдят и приемат вътрешните правила.

Станете почитател на Класа