Обсъждат агенция за еврофондовете

Досега управлението на евросредствата е било в погрешна посока. Това коментира пред БНР вчера Светлин Танчев, председател на комисията по европейска политика и контрол на еврофондовете в Народното събрание. Той обясни, че е възможно да се създаде спецагенция за парите от Европа.
Той обаче уточни, че още е рано за конкретни резултати, защото не е направена пълна проверка за това как трябва да функционира една такава спецагенция и няма пълен анализ. Според него в България има доста квалифицирани кадри в администрацията и трябва да се внимава повече за сроковете.
“Мисля, че трябва да се направи фина настройка, за да функционира правилно администрацията“, беше категоричен Танчев. Той обясни, че все още е рано да се оповестяват законови инициативи. Според него ГЕРБ подкрепя идеята за централизация при управлението на еврофондовете.
„Абсолютно съм съгласен и ние в предизборната си кампания сме казвали, че искаме някаква централизация и да има повече яснота кой носи отговорност“, обясни председателят на комисията по еврофондовете. Според него човекът, който ще контролира евросредствата, трябва да има реални правомощия.
„Представям си го като пост, който реално и наистина може да изисква, може да наказва, може да санкционира, може да назначава, да гради екипи и реално да има някакъв ефект върху тази система на усвояване на средства, а не просто да е един наблюдател страничен, който само може да носи отговорност и вина, без да може да прави нещо. За мен този човек би трябвало да е с ранг министър“, заключи Танчев.

Станете почитател на Класа