Янев: Нужна ни е концепция за национална сигурност

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) се оказа добро намерение, поставено в лоши политически условия. Големият проблем е, че липсва ясна концепция за реформа и за развитие на системата за национална сигурност. Това каза вчера във Варна лидерът на РЗС Яне Янев.
„Трябва да бъде създадена концепция за национална сигурност по европейски образец. Националното ни законодателство в тази област трябва да се синхронизира с ЕС във основа на цялостен системен анализ“, добави още Янев. Според лидера на РЗС без концепция ДАНС е „кораб без компас“. Янев допълни, че вече има мнозинство в парламента, което има възможност да разработи концепция за националната сигурност, и трябва спешно да се сформира компетентен екип.
Правителството вчера одобри Цветлин Йовчев за председател на ДАНС и ще предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването му.
„Не е вярно, че досегашният директор Петко Сертов е загубил доверието на американските и европейските служби. Няма такова официално становище“, заяви пред Нова телевизия говорителят на ДАНС Зоя Димитрова и добави, че са получили благодарствено писмо от една европейска служба. „Премиерът би се лишил от голям властови ресурс, ако агенцията бъде разформирована или бъде обезсмислена откъм съдържание“, каза още Димитрова. Тя призна, че всички политически сили са се опитвали да оказват натиск върху ДАНС.

Станете почитател на Класа