Ревизират наказателното законодателство

Станислав Савов
Иглика Митева


Цялото наказателно законодателство ще бъде ревизирано и предстоят сериозни промени в него. Това заяви вчера пред „Класа“ зам.-председателят на Народното събрание Атанас Семов. Той не се ангажира с конкретни срокове и кои текстове ще бъдат гласувани приоритетно, но поясни, че ще се съобразят с препоръките на Брюксел.
В доклада си от 22 юли за напредъка на страната ни в областта на правосъдието Европейската комисия (ЕК) направи 21 конкретни препоръки. Сред тях бяха да се изготви концепция за цялостно преработване на Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс (НК и НПК), както и разработване на интегрирана стратегия срещу организираната престъпност и корупцията. На следващо място експертите от Брюксел поискаха създаване на специализирани структури за съдебно преследване и произнасяне на присъди за корупция на високопоставени лица, както и да се осигури ефективно прилагане на приетия в началото на тази година и после преработен Закон за конфликт на интереси.
„В момента се сформират експертните състави, които ще работят към комисиите“, каза пред „Класа“ председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя допълни, че в Министерството на правосъдието ще работят по промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. По думите й трябва търпеливо да се подходи към целия процес.
„Промените в НК и НПК ще са приоритет в работата на новия екип на Министерството на правосъдието“, каза на първата си пресконференция в четвъртък (30 юли) и новият шеф на ведомството Маргарита Попова. Пред журналисти тя поясни, че нов Наказателно-процесуален кодекс няма да има, а по-скоро ще се направят промени в настоящия. По думите й възможно е да се създаде нов Наказателен кодекс, но след година-две. Оптимистичният сценарий според нея е промените в тези два текста да бъдат готови до средата на 2010 г.
Пред „Класа“ източници от прокуратурата съобщиха, че ще търсят начини, когато се гласуват промените в НК, да се прокара текст, който да позволи да се търси наказателна отговорност и на юридически лица, което сега е невъзможно. Според сегашния вариант на Наказателния ни кодекс вината е персонална и не може да бъде търсена групова отговорност. Диаметрално противоположна е практиката в страните от Европейския съюз и там подобно преследване е възможно.
Сегашният вариант на НК е от 1968 г. и е разработван при съвсем други реалности, част от които вече са отпаднали, а други, като престъпленията в интернет например, нямат място в него по простата причина, че когато е бил писан, мрежата не е съществувала. Ето защо според юристите в него трябва да се въведат нови състави на престъпления, аналогични на тези в Европейския съюз и заимствани наготово от техния опит. В същото време обаче от него трябва да отпаднат и такива състави, които при сегашните реалности са вече излишни. Така например според сегашния вид на НК причиняването на значителни материални щети при пътнотранспортни произшествия за над 1000 лева, които са се превърнали във всекидневие, се наказват с 1 година лишаване от свобода. Почти винаги те приключват с освобождаване от наказателна отговорност и с налагане на административна санкция. Според магистрати текстът би могъл да се преосмисли, защото не е нужно заради един счупен калник например поради недобре съобразена пътна обстановка хората да бъдат насила „правени“ на престъпници.

Станете почитател на Класа