Откараха с микробус бившите министри за прощална церемония

Райко Байчев

Вчерашният исторически пленарен ден започна в 8,30 ч със заседание на парламентарни групи и приключи в 12 часа с избор на кабинета „Борисов“. В хронологичен ред събитията от този ден изглеждаха така:
Още в 8,30 ч 15-те депутати от ПГ на Синята коалиция се събраха, за да обсъдят поведението си в пленарна зала. СДС заяви подкрепа за кабинета още в събота, докато ДСБ отложи своята позиция за последния момент вчера. Колебанията им възникнаха заради Божидар Димитров, който бе посочен за министър без портфейл, след като миналата седмица стана ясно, че бивши агенти на ДС не могат да ръководят комисии в НС. (Димитров бе спряган за шеф на комисията по култура - бел. ред.).
В този ранен час и групата на Коалиция за България проведе заседание, за да уточни мотивите, с които няма да подкрепи новия кабинет, макар предварително да бяха решили, че ще гласуват „против“.
В 8,50 ч в Народното събрание пристигнаха и новите депутати от парламентарната група на ГЕРБ заедно с номинираните от Борисов министри.
В 9,20 ч дойде и бъдещият премиер Бойко Борисов, който се включи в заседанието на групата на ГЕРБ и министрите си.
Десет минути по-късно десните обявиха в кулоарите, че в крайна сметка ще подкрепят кабинета „Борисов“.
9,45 ч. Президентът Георги Първанов и патриарх Максим дойдоха за официалното заседание на парламента. „Първото нещо, което очаквам от новото правителство, е да посрещне предизвикателствата на кризата“, каза пред журналисти Първанов.
10,00 -10,30 ч. Дебатите за новото правителство за малко да се разминат. Председателят на парламента Цецка Цачева прочете пред събралите се в залата на НС депутати указа на президента, който предлага избирането на Бойко Борисов за министър-председател. Предложението бе гласувано с мнозинство.
Борисов мина през кулоарите, свойски се поздрави с журналистите и служителите в парламента и влезе в пленарна зала. Борисов бе посрещнат с ръкопляскания и изправяне на крака на дясната половина на залата. (ГЕРБ, „Атака“ и РЗС). Депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция останаха по местата си. Борисов представи пред депутатите декларацията на „правителството на европейско развитие“.
Цачева даде думата на парламентарните групи за дебат относно новия кабинет. След известно мълчание от страна на залата председателят на парламента обяви, че ще прекрати дебата. Бившият премиер Сергей Станишев обаче вдигна ръка и взе думата, за да обясни защо е против кабинета. След него се изказаха Иван Костов, Яне Янев, Волен Сидеров, Лютви Местан и Мартин Димитров (виж стр. 3).
11,45-12,00 ч. Със 162 гласа „за“ депутатите подкрепиха правителството. Бойко Борисов бе избран за министър-председател на България и заедно с министрите си се закле да служи на България. Новите и старите министри, дипломати, депутати и гости пиха по чаша шампанско в Клуба на народния представител.
След тази церемония министрите от кабинета „Станишев“ се качиха в микробус, който да ги отведе в МС, за да предадат властта на наследниците си.



Доган даде 100 дни толеранс на правителството
По традиция на всеки нов кабинет се дават 100 дни толеранс. Но ще е неприятно, ако заради липсата на парламентарен опит парламентът се превърне във функция на правителството. Такъв коментар направи вчера в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Ахмед Доган. „В една правова държава не би трябвало да има реваншизъм“, каза още Доган. Но добави, че където има нарушение на закона, трябва да има и санкции. Доган каза, че ситуацията на Борисов е сложна, тъй като има парламентарна група от 116 депутати, от които само един е с опит (бел. ред. - зам.-шефът на парламента Лъчезар Иванов). Доган загатна, че правителството ще бъде функция на някого, но не даде отговор на кого.



Ширин Местан подаде оставка


Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан подаде оставка вчера. „Уважавам правото ви на новоизбран министър-председател да определите екип, с който да носите отговорностите на управление“, казва в съобщение Местан, която е съпруга на зам.-председателя на ДПС Лютви Местан.



Решават в сряда за комисиите
18 комисии ще има парламентът, те ще бъдат гласувани в сряда, но все още не е ясно кой ще ги оглави. Това заяви пред „Класа“ депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. Според негови колеги ГЕРБ е склонна да отстъпи председателството на икономическата комисия на Синята коалиция. Бюджетната обаче остава за управляващата партия. Най-вероятно начело ще застане Менда Стоянова.

Станете почитател на Класа