В размяната на писма между Доган и Местан стоят интересите на Турция, не на България

"В основата на всичко това са интересите на Турция, интересите на България нямат нищо общо". Така политологът Огнян Минчев коментира размяната на писма и обвинения между Ахмед Доган и Лютви Местан пред Нова телевизия.

 

"Този ребрандинг, който тече, за фигурата на Доган, особено през последните седмици, има проста и ясна цел - съставянето след изборите на нова социално-либерална патриотична коалиция. Затова и бяха командировани патриоти при Доган, затова и сега го изкарват голям патриот", коментира още той.

 

"Зад всяко нещо може да се търси втори и трети план", коментира от своя страна социологът Кънчо Стойчев. Според него обаче на първо място е дали има намеса на Турция в българските избори. "Да, има. И тя не е от вчера", смята Стойчев.

 

Според него целите и стремежите на политическия елит в Турция не са в интерес нито на България, нито на Европа. "Намесата е отчетлива", заяви Стойчев. "Оттук нататък следва въпросът: Има ли право Доган да се намесва и да заема патриотична поза? Да, всеки има такова право", коментира още социологът.

 

„Събитията, случващи се в Турция, са изключително опасни и за Европа, и особено за България. Там набира сила един режим, който може да се окаже изключително опасен. Да се окаже с едни изключително опасни, тоталитарни намерения. Като пряка последица за България – имаме набиране на скорост на една неоосманиска, неоимперска идеология, която се счита в правото си да придобие всичко, което е принадлежало на Османската империя”, допълни Огнян Минчев.

 

Според Кънчо Стойчев след изборите първата задача на новия парламент трябва да е да реши въпроса с влиянието на Турция в България.

„Това трябва да стане законово – гласуват хората, които са уседнали в България, плюс тези, които са в ЕС”, коментира Стойчев.

Станете почитател на Класа