Проф. Михаил Константинов: „Висящият” мандат се решава от 150 гласа

150 гласа ще решат коя партия ще вземе „висящия" мандат, за който се борят ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок. Това заяви проф. Михаил Константинов, цитиран от Агенция „Фокус".

„Докато не се обработят и последните протоколи, няма да знаем този мандат при кого отива", уточни той. По думите му 150 гласа са реално гласовете от един протокол.

„В момента разпределението е 6:4:4:2:1, но би могло да стане 7:4:3:2:1",

прогнозира проф. Константинов.

„За този мандат се борят три партии. Тези три партии са ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок. Тъй като остатъкът е близък до една трета, кой точно ще го вземе, зависи от останалите една четвърт от протоколите. Доколкото знам, са обработени малко над 75%", посочи проф. Константинов.

„Не трябва да се забравя, че ЦИК може да вземе допълнително решение при откриване на явна статистическа грешка в някои от протоколите", допълни той.

„Има две изненади на изборите за Европейски парламент

– една по-голяма и една по-малка, а всичко останало е в рамките на нормалното. Голямата беше, че една трета от избирателите на БСП не отидоха до урните и предпочетоха да не гласуват.

Това коментира пред в. „Преса" социологът Живко Георгиев.

Според него втората изненада е резултатът от 2.5% по екзит пол за „Българска левица", която не е била засечена в социологическите проучвания.

„БСП не си е загубила електората, но той просто не се е явил на изборите", твърди социологът.

„В същото време ГЕРБ успя в по-голяма степен да организира хората, на които може да разчита. През последните месеци електоратът на БСП стана определено евроскептичен," допълни Георгиев.

„Резултатите са благоприятни за ГЕРБ и Бойко Борисов ще се възползва да каже – бих ги за девети път. БСП се нуждае от голяма доза самокритичност, за да съумее да обясни на електората си какво се е случило", категоричен е социологът.

Според Георгиев предсрочните избори са единствената възможност да се състави работещо Народно събрание.

Станете почитател на Класа