София отбеляза 24 май-ден на славянската писменост и клутура

С многохилядно шествие, под звуците на "Върви, народе възродени", и празнично тържество пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в столицата отбелязахме най-светлия български празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Хиляди хора, главно ученици от столични училища, културни дейци и дипломати участваха в празничното шествие. Стотици ученици, гордо носещи униформите на своите училища, учители, деца с балони, много жители и гости на София поеха по булевард "Цар Освободител" към Националната библиотека, за да отбележат най-светлия български празник. Плакати с думите: "Напред! Науката е слънце" носят учениците пред гърдите си и не свалят усмивките от лицата си.

Пред паметника на светите братя Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя, а първокласници Александра Борисова и Константин Бояджиев рецитираха емблематичното произведение на Иван Вазов "Аз съм българче". Други първолаци пуснаха в небето балони с отпечатани букви от азбуката.

В празника участваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, столичният кмет Йорданка Фандъкова. Писателката и драматург Теодора Димова произнесе официално слово, посветено на празника.

24-ти май е най-светлият и най-истински български празник. Щастлива съм и развълнувана, че ще бъда в това шествие, начело на всички ученици. Поклон пред учителите, заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Чистете езика си от ненужни и грозни думи, каза епископ Тихон, след като отслужи традиционния водосвет за празника. Онова, което обединява всички нас, живущи в Република България, е езикът на който говорим, който е съхранен благодарение на голямото, на великото дело на светите братя Кирил и Методий. Ние се явяваме техни наследници и пожелавам на всички вас да бъдем добри наследници, да пазим това слово чисто, призова епископ Тихон.

Нека не говорим за парламент, когато става дума за Народно събрание. Нека не говорим за депутати, когато става дума за народни представители. Нека не си кълчим езика с импийчмънт, когато става дума за отстраняване. Чистете езика си от ненужни и грозни думи. Нашият език, преминал през вековете, обединява всички нас", заяви епископ Тихон пред хилядите хора, събрали се в центъра на София.

Станете почитател на Класа