Арман Бабикян: "Атака" води кампания на отчаянието

  • Г-н Бабикян, има ли близост между ГЕРБ и ДПС, както се твърди напоследък? Възможна ли е такава комбинация?
  • Всичко е в сферата на хипотезите. Но дали е възможна такава комбинация – да , възможна е, защото в българската политика всичко е възможно.
    Острите критики в тази кампания действително са между ГЕРБ и БСП, които пък по много въпроси са на едно менние, но не е прилично да го споделят пред избирателите. Ролята на двете партии е да се сражават и, както виждате, почти никой не посяга към така наречените нерешили за кого да гласуват или към тези, които няма да гласуват. Всички са се фокусирали върху твърдите ядра.
  • В ГЕРБ се надяват да спечелят с малко пред БСП, за да имат основание за предсрочни избори. Реален ли е този вариант?
    Няма основание да се мисли, че ако ГЕРБ спечели повече гласове, това ще е знак за предсрочни избори. Мисля, че това са димки, които се хвърлят в лицата на избирателите, които ще се разочаровата още повече.
    ГЕРБ и в момента има повече народни представители от БСП и какво от това? Да не би те да са власт, да не би техният кабинет да управлява? Или пък хората да ги искат на власт? Напротив, хората ги прогониха от властта и в голямата си част са разочаровани и не желят да се върне времето на ГЕРБ. Да, мнозинството избиратели не харесват и това, което се случва сега, но не са намерили алтернативата, за която да гласуват. Отговорът на въпроса дали е реален предсрочния вот е не в това дали ГЕРБ ще имат един мандат повече или по-малко, а в това каква ще бъде активността на тези избори.
    Разпространенато писмо на Иво Прокопиев, в което той дава насоки как да говори по темата за ЕРП-тата, ще повлияе ли на резултатите на Реформаторския блок?
    Не ми се вярва. На избирателите на РБ в много по-голяма степен им влияят танцови стъпки в посока към ГЕРБ и обратно. Това непрекъснато доближаване и отдалечаване обезсърчава избирателите и би могло да им изиграе лоша шега.
    А как оценявате поведението на БСП и Атака?
    Атака общо взето води кампанията на отчаянието, защото ясно се видя, че партията осигурява кворум в Народното събрание, което демобилизира всички, които не хресват БСП и поддържат Атака. От друга страна, с поведението си през последните месеци Сидеров показа, че наистина е националист, но не принадлежи на България, а на Руската федерация.
    БСП води кампания, която в някаква степен е по-близка до европейската, но не съм сигурен колко е близко това на избрателите им.
    Остана малко време до изборите. Какво извенадващо би могло да се случи в този период, което да обърне изборните нагласи?
    Малко неща могат да се случат. Влязохме в периода на скандалите и грешките. Видяхме вота на недоварие за енергетиката, спуснатите в пространството инструкции от Прокопиев и нищо чудно да има и още други гръмовни новини. Това са предизборни упражнения, които нямат никакъв смисъл и служат като димна завеса пред очите на избирателите. Истината е, че на страната на Южен поток като проект са както Георги Първанов, така и Бойко Борисов, така и Волен Сидеров, а те не са от една и съща партия. Последните дни трудно ще променят взаимовръзките на тези политически сили с тези, които стоят зад пердето.

Станете почитател на Класа