Йовчев: Сътрудничеството със САЩ бележи възходящо развитие

Сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ бележи непрекъснато възходящо развитие.

Общата позиция е изразена на среща на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев със заместник главния прокурор на САЩ Джеймс Коул, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Изразявайки взаимна благодарност и задоволство от постигнатите отлични нива на сътрудничество между правоохранителни органи на България и Съединените щати, двамата са се обединили около общата позиция, че това сътрудничество бележи непрекъснато възходящо развитие.

Йовчев е запознал американските партньори с реформата в сектора за сигурност, очакваните ефекти от предприетите действия, както и предстоящите средносрочни и дългосрочни задачи. Той е представил плана за действие, както и конкретните мерки за справяне със засиления миграционен натиск към България. Вътрешният министър изрично е подчертал, че българското правителство обръща специално внимание на мерките, гарантиращи сигурността на българските граждани.

По време на разговорите Йовчев се е спрял и на визията на българското правителство за противодействие на публичната корупция, а именно: повишаване на капацитета и способността за противодействие на корупцията посредством реформата в сектор "Сигурност", както и изработване на план за действие за изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и оценка (CVM) на Европейската комисия. Друг кръг от въпроси, обсъдени по време на срещата, са били свързани с подобряването на двустранното взаимодействие по изпълнение и прилагане на Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените щати от 2007 г. От българска страна е заявено намерението за създаване на съвместни звена, под ръководството на главния прокурор на Република България. В тези звена ще участват служители на МВР и прокурори, чиято основна задача ще бъде подобряване на координацията между двете страни.

В хода на разговорите Цветлин Йовчев и Джеймс Коул са обсъдили ситуацията в Украйна и необходимостта от намиране на мирен изход от кризата.

Заместник главният прокурор на САЩ е приел със задоволство отправената от министър Йовчев покана да посети България в удобно за него време. Коул е подчертал, че визитата му в страната ни ще е израз на подкрепа за досегашното сътрудничество в областта на правоохраната.

Станете почитател на Класа