Манолова: На изборите играем за победа

„На предстоящите евроизбори ние играем за победа, така че Сергей Станишев е логично да оглави нашата листа, казвайки, че БСП излиза на терена с ясната задача да бъдем първи. Няма спор, че БСП ще победи ГЕРБ“. Това изтъкна с голяма доза категоричност депутатката от Коалиция за България Мая Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия.
Манолова коментира и процедурата за избор на членове на ЦИК, която се провежда в момента. Тя наблегна на това, че за първи път членовете на ЦИК се избират след публична процедура пред очите на цялото общество – с ясни номинации, направени и от граждански организации, и от партиите, както и с изслушване на кандидатите.
„Второ, за първи път граждански организации могат да предлагат членове на ЦИК. БСП удържа на думата си и половината от нашите предложения са именно предложения на граждански организации. Те не са свързани по никакъв начин с партията“, поясни народната представителка.
На въпрос дали ще подкрепи кандидатурата на ГЕРБ в лицето на Цветозар Томов, Манолова заяви, че макар и той да има друга политическа принадлежност, тя няма никакво съмнение, че е човек, който изповядва каузата за честни избори.
„Ако хора като Цветозар Томов са в ЦИК, аз ще бъда спокойна, че изборите ще бъдат честни. За съжаление, ГЕРБ предложи само един номиниран от граждански организации в своята квота“, коментира Мая Манолова.

Мая Манолова обясни, че ръководството на ЦИК ще се избере от Народното събрание, но членовете на ЦИК ще се назначат от президента по предложения на парламентарните партии.
„В този смисъл Изборният кодекс е много ясен. Това, което предстои да направи президентът, е да раздели числото 13, какъвто е членският състав на ЦИК, на квотното представителство на парламентарните парии“, каза Манолова. Според нея гражданското общество трябва да проконтролира действията на президента, „защото тук наистина има интрига по отношение на това дали той ще си позволи да наруши закона“.
На въпрос дали ще има референдум, Манолова отговори, че ще има след като приключи проверката на подписите, ако те отговарят на законовите изисквания. Тя припомни, че проверката на подписката на левицата за „Белене“ е продължила около 2 месеца и от момента на внасянето на подписката в парламента до провеждането на референдума са изминали повече от 5 месеца.
„Срокът, в който парламентът трябва да се произнесе по подписката на българските граждани е 3 месеца, който включва и проверката на ГРАО. Това означава началото на юни или най-рано до 2 месеца, най-късно до 3, президентът трябва да насрочи дата за референдум“, заключи Мая Манолова.

Станете почитател на Класа