Избират шефовете на ЦИК в четвъртък

Успяхме да получим представа за кандидатите - авторитетни личности, с дълъг професионален опит и участие в изборния процес, а процедурата за прозрачност бе изпълнена на 100%.

Това заяви днес председателят на правната комисия в НС Четин Казак след изслушването на 24-те кандидати за членове на ЦИК.Оттук нататък вече имат думата парламентарно представените политически сили. Те трябва окончателно да предложат кандидатурите си за ръководство на бъдещата ЦИК пред НС и за членове - пред президента, който има пълномощия да ги назначи, добави Казак. Извънпарламентарните партии, които обаче имат представител в ЕП също ще имат право на място в ЦИК.

Във вторник в 18 ч., изтича срокът за тези действия, напомни той. Казак добави, че са предложени и 4 кандидатури на гражданския сектор - също с добър професионален опит. Така че бъдещата ЦИК ще бъде с доста добри кадри. На 20 март, четвъртък, е последният срок, предвиден в Изборния кодекс за избиране и назначаване на членове на ЦИК. Тогава очаквам НС да избере ръководството на ЦИК - председател, зам.-председатели и секретар, както и предстои с указ президентът да назначи останалите членове на комисията, заключи Четин Казак.

Ако бъда избрана за председател ще държа ЦИК да бъде професионална, почтена, за изгради доверие, за да спомогне да се укрепи държавността у нас.

Това заяви днес пред правната комисия в НС предложената за председател на ЦИК от депутати от КБ, представителят на гражданския сектор Ивилина Алексиева. В парламента в момента върви изслушване на кандидатите за членове на ЦИК, които са 24 души.

За мен е чест да предложа Ивилина Алексиева за председател на ЦИК. Тя има безспорна юридическа експертиза, била е наблюдател на избори, експерт при изработване на изборно законодателство, в момента - изпълнителен директор на Института за модерна политика, заяви депутатът от КБ и зам.-председател на НС Мая Манолова. И подчерта, че нейната кандидатура ще е гаранция за безпристрастност при изпълнението на тези функции.

За първи път членовете на ЦИК се избират с прозрачна процедура и при активно гражданско застъпничество, добави Борислав Цеков от Института за модерна политика, който подчерта, че Алексиева не членува в партии и е предложена от 4 НПО.

Няма несъвместимост между двете функции – може да си член на ЦИК и адвокат, заяви един от кандидатите за член на ЦИК, предложения от "Синьо единство", Ивайло Ивков пред медиите след изслушването му пред правната комисия в НС. Неговата кандидатура е най-достойната, но ако се прецени, че не може да е член на ЦИК и да упражнява професията си, той ще има време за избор, подкрепи го председателят на СДС Божидар Лукарски.

22 години чета законите и пледирам, така че и в прилагането на новия Изборен кодекс няма да имам трудности, каза кандидатът в отговор на въпроса дали фактът, че няма специфичния опит няма да му попречи на работата в ЦИК, ако бъде избран. Противното означава да се капсулираме и да избираме на едни и същи позиции едни и същи хора, допълни Ивков.

Кандидатите за членове на ЦИК, предложени от депутати от КБ са Александър Андреев, Иван Гавазов, Ивилина Алексиева, Цветан Милев, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Стоева, Таня Дишлиева, и Таня Цанева. Предложенията от ГЕРБ са Емануил Христов, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Маргарита Златарева, Мария Бойкинова, Румен Цачев, Цветозар Томов и Ясен Стоев. От ДПС – Ерхан Чаушев, Метин Сюлейманов и Севинч Солакова. От Атака - Владимир Пенев и Мария Мусурлиева. От "Синьо единство" - Ивайло Ивков, а от НДСВ - Иванка Грозева.

Нямаме право на коментар - Изборният кодекс вече е приет, има наблюдатели, но моето опасение е за сроковете, че 55 дни преди изборния ден ЦИК трябва да осъществи важни задачи. Дано времето ни стигне, отговори на въпроси Маргарита Златарева, предложена от депутати от ГЕРБ. Иначе тя призна, че в новия Изборен кодекс е гарантирана прозрачността и поздрави депутатите за това.

Кандидатите са представяни много лаконично в рамките на 1-2 минути, самопредставянето също трае толкова. Те отговарят кратко на зададените въпроси към тях - процедурата върви бързо. Вече са изслушани пред правната комисия в НС над половината от кандидатите за членове на ЦИК.

Станете почитател на Класа