Крайнодесните превземат Европа

Крайнодесни и антиимигрантски партии набират все по-голяма популярност в Европа, съобщи в. “Гардиън”, позовавайки се на проучване на Британския демографски институт сред 10 хил. души. Профилът на новите националисти е младеж, активен в социалните мрежи, склонен да участва в акции срещу имигранти, скептичен към ЕС и вярващ, че евроинституциите не работят. Той не е склонен да приема различни култури и религии и в частност разпространението на исляма. Във Фейсбук има 24 нацистки групи, които имат повече от 450 хил. симпатизанти. Новото крайнодясно крило няма доверие и в собственото си правителство. Тази тенденция се разпростира над целия континент и има все по-силно влияние над младите мъже.
Крайнодесните партии, които вече са сериозно парламентарно представени, дори участват в управляващи коалиции в около десет западноевропейски държави, като например Италия, Холандия и скандинавските страни.
Холандският евродепутат от турски произход, която оглавява комисията да борба с расизма в ЕП, Емине Бозкурт, смята, че вече можем да говорим за реална опасност тези досега маргинални партии да станат основни политически сили. Според нея в Холандия повечето партии са склонни да подкрепят националистическата реторика, за да привлекат повече избиратели.

Станете почитател на Класа