ГЕРБ остава водеща политическа сила

ГЕРБ е водеща партия и през май, показват данните от национално представително проучване на НЦИОМ. На въпрос: “На коя политическа партия симпатизирате?“ 30 % от анкетираните са посочили ГЕРБ. На следващите места са БСП – с 16 %, ДПС – 7,6%, „Атака“ - 4 %, Синята коалиция - 3,2%.
Две години след изборите ГЕРБ запазва 2/3 от избирателите си, както и социално-демографския профил на симпатизантите си, коментира директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова. По думите й, ГЕРБ запазва по-висока от средната подкрепа сред младите до 30 години, сред жителите на областните градове и сред заможните.
БСП може да разчита на гласовете на близо 80% от избирателите, подкрепили партията през 2009 г.
Прави впечатление, че 35% от българите посочват, че се чувстват разочаровани от политическата партия, на която симпатизират. При привържениците на ГЕРБ и БСП този дял е по-нисък – около 25%. За момента няма поле за успешна изява на нова партия, различна от сегашните - 65% от анкетираните твърдят, че не биха гласували за такава формация.
С гласовете на 69 на сто от анкетираните Кристалина Георгиева остава най-одобряваният политик, но на публична длъжност извън страната. Лидия Йорданова държи на това уточнение, тъй като смята за некоректно да се сравнява политик, действащ на европейска сцена с български министър, търпящ негативи от кризата в страната.
НЦИОМ оставя извън българската класация „Топ 10“ и Меглена Кунева, тъй като тя не е действащ политик или лидер на партия. При все това Кунева е одобрявана от 53% от българите и има одобрение сред симпатизанти на различни формации – ДПС, ГЕРБ и Синята коалиция. Според анализа на НЦИОМ обаче тази пъстра подкрепа трябва да се оценява в контекста на сегашната ситуация на догадки около кандидатурите за президентския вот. Лидия Йорданова смята, че партийният електорат ще се втвърди при ясно заявени партийни номинации, което ще намали подкрепата за Кунева.
Строителният министър Росен Плевнелиев води еднолично класацията на най-одобряваните български политици през май с 60% от гласовете. Втора с 53% е Йорданка Фандъкова, трети с 51 % е Бойко Борисов, четвърти с 47 % е Георги Първанов, а пети с 44% - Цветан Цветанов. Следват министрите Найденов, Младенов, Рашидов, Трайков и Нейков, а на 10-о място е председателят на НС Цецка Цачева.
За последните два месеца премиерът губи 6% одобрение, но подкрепящите го остават повече от критично настроените към работата му (51% към 39%).
Полицията и армията остават най-одобряваните държавни институции и единствените, при които положителните оценки са повече от отрицателните. Правителството е одобрявано от 1/3 от анкетираните. 40% от тях пък правят положителна равносметка за двата мандата на президента Георги Първанов, а за 37% тя е отрицателна.

Станете почитател на Класа