Д-р Желю Желев, президент на България (1990-1997): Единствената дясна партия в момента е ГЕРБ

- Г-н президент, смятате ли, че евентуалната кандидатура на премиера Бойко Борисов за президентския пост може да се нарече бягство от отговорност, както твърдят от опозицията?
- Всякакви неща се говорят по време на предизборна кампания през последните 20 години. От всичко може да се направи компромат, защото борбата вече се води с всички средства. Трудно е да се говори по тази тема, защото все още не са издигнати конкретните кандидати. Днес е доста трудно да се номинират по-рано хората, защото срещу тях веднага започва да се води очерняща кампания. Освен това политическият живот се е усложнил до такава степен, че често много силни политически личности стават жертва на вътрешнопартийни борби.

- Като един от създателите на десницата у нас, как виждате бъдещето на дясното политическо пространство? Кой според вас ще успее да се пребори за избирателите в този ареал?
- Засега призната като водеща дясна партия е ГЕРБ. Те се държат сравнително най-адекватно като политически играч. Другите, които претендират за дясното политическо пространство от Синята коалиция, нямат никаква тежест. Както виждате, те са „един файтон хора“. Засега дясното пространство у нас е в много окаяно състояние. Причина за това е, че десницата се компрометира. Представляваха я хора, които всъщност не са с дясно мислене, нямат такъв морал и конкретна политика, с която да покажат, че десницата може по-добре да работи от левицата. Да натрупа богатства. Обикновено по-късно левицата харчи тези средства за социални програми. Социалната политика е лукс, който може да си позволи една богата държава като Германия, Франция или скандинавските страни. Ако една бедна страна се ангажира да става социална държава, тя става социалистическа.

- На организираната от вас среща на Балканския политически клуб обсъждахте и проблеми за етническата стабилност на Балканите.
- В момента нашият регион е сравнително спокоен. След като войната на територията на разпадащата се бивша Югославия завърши, етническото напрежение започна да намалява. Разбира се, хората не забравят тези страшни неща, но в момента няма желание да се правят сблъсъци на такава основа.

- Смятате ли, че сблъсъците, предизвикани от партия „Атака“, може да доведат до негативни последици за страната ни, включително и да повлияят на отношенията ни със съседна Турция?
- Отношенията ни с Турция са много добри. Това, което „Атака“ прави, са безсмислени неща, но не и безопасни. Това може да ни докара такава беля, че, както казват някои хора, „да ни подпали чергата“. Така се създава етническо напрежение. Има много хора в нашето общество, които страдат и търсят обяснение за трудностите си. Много е лесно това недоволство да се насочи срещу турците. Например с довода, че има партия, която защитава интересите им. Сценарият е подобен на този, който навремето се провеждаше в нацистка Германия. Тогава обществото беше настройвано срещу евреите, защото те са по-добри търговци. Обикновено, когато на една улица има немски и еврейски магазин, вървеше по-добре еврейският. В Германия тогава обвиняваха за всички проблеми евреите.
Това, което прави в момента Волен Сидеров, е много мръсна и опасна работа и трябва да го озаптят. Той не е уравновесен. Стига само да си спомним до момента какви неща направи. Например на магистралата, когато стреля по хората, които са се движили успоредно с него, или случая, когато буйства в самолета на „Луфтханза“, защото се напил. Такова държание не може да се очаква от нормален човек.
Заради това той е способен да насъсква хората срещу други хора, които мирно са излезли да се молят и да практикуват религиозните си ритуали.

- Има ли институционална възможност за натиск върху „Атака“ и лидера й?
- Има прокуратура. Главният прокурор би трябвало да се заеме със случая. Не е достатъчно само парламентът да каже, че „Атака“ е опасна за България. Това са само констатации, които всеки вижда. На тази агресия трябва да се отговори с юридически санкции.

- Смятате ли, че има връзка между акцията на Волен Сидеров и наближаващите избори?
- Това също е фактор, който е не по-малко отвратителен. Когато се опитваш да играеш с националистическата карта и с етническата и религиозната нетърпимост, за да извлечеш политически дивиденти, може да задвижиш много опасни механизми в обществото. Има хора, които лесно се поддават на такъв тип внушения.

Станете почитател на Класа