Четин Казак, депутат от ДПС: Запазването на уседналостта компрометира Изборния кодекс

- Г-н Казак, какви проблеми поставихте при срещата на вашата парламентарна група с представителите на Венецианската комисия миналата седмица?
- Разисквахме Изборния кодекс и онези негови разпоредби, които бяха върнати от Конституционния съд. Ние поставихме с особена острота принципния въпрос, че Конституционният съд само частично изпълни ролята си на генерален защитник на буквата и духа на конституцията, като отмени единствено 12-месечния срок във въведения от управляващите принцип на уседналост. Вместо - както ние бяхме поискали - да отмени изцяло самия принцип като противоречащ на конституцията. За нас това решение е достойно за съжаление, тъй като Конституционният съд не защити конституцията и, общо взето, се постави в услуга на управляващата партия и на преобладаващите обществени нагласи. По наше мнение конституцията категорично дава еднакви права на всички български граждани. Ние обърнахме внимание на Венецианската комисия, че с този принцип на уседналост над 300 000 български граждани са лишени реално от правото си да гласуват на местни избори. Толкова са по наши изчисления онези, които имат регистриран настоящ адрес извън пределите на страната.

- Защо се получи този парадокс с решението на Конституционния съд, който отмени 12-месечната уседналост, но остави изискването за 10-месечна уседналост за предстоящите местни избори, записана в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс? Остава ли в сила този текст?
- Остава да действа засега. Вероятно сте чули, че в събота председателката на Народното събрание Цецка Цачева заяви в Кърджали намерението на управляващите да коригират и този срок. От друга страна, на срещите на представителите на Венецианската комисия с парламентарната комисия по правни въпроси, чийто председател е Искра Фидосова, бе недвусмислено заявено – най-вече на мнозинството – че ако те не коригират този 10-месечен срок, няма да получат одобрението на Венецианската комисия и тя ще излезе с отрицателно становище по отношение на Изборния кодекс. Явно това послужи като достатъчно сериозно предупреждение и промени първоначалното намерение на управляващите да шикалкавят и да хитруват с решението на Конституционния съд. Аз съм убеден, че управляващите ще се съобразят и ще намалят и срока, предвиден в заключителните разпоредби на Изборния кодекс. Но това нас не ни удовлетворява, тъй като за ДПС всякакво изискване за уседналост де факто представлява ограничаване на конституционните права на българските граждани. Това е нашата принципна позиция и ние ще продължим да я отстояваме.

- Ще се чака ли становището на Венецианската комисия, преди да се гласуват поправките в кодекса на второ четене?
- Мисля, че няма да има такова изчакване. Виждаме ясна нагласа в управляващите да бързат и в най-кратък срок да финализират поправките в Изборния кодекс. В петък те вкараха тези поправки в дневния ред на Народното събрание и ги приеха набързо в пленарна зала на първо четене. За вторник, 17 май, е насрочено извънредно заседание на правната комисия. Мисля, че управляващите бързат, за да могат да излязат от конфузната ситуация, в която изпаднаха, след като Конституционният съд отмени значителна част от текстовете в Изборния кодекс и развенча мита, че са направили едва ли не историческа крачка с приемането му.

- Имате ли опасения за нормалното провеждане на изборите през октомври?
- За нас запазването на принципа на уседналост под какъвто и да е вариант компрометира изцяло Изборния кодекс. Не може през 21-ви век в една правова и демократична държава по такъв начин да се ограничават правата на цяла група граждани. Надявам се, че Изборният кодекс ще бъде приведен изцяло в съответствие с конституцията и най-вече, че неговото приложение на предстоящите президентски и местни избори ще бъде на висотата на очакванията и на обществото, и на европейските наблюдатели, които по наше настояване ще бъдат поканени. Но същевременно се опасявам, че управляващите няма да устоят на изкушението да използват властовите си ресурси и най-вече силовите структури, които владеят. Не бива да се забравя, че министърът на вътрешните работи и вицепремиер е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. Ако ГЕРБ не устои на изкушението да използва тези силови структури като инструмент за влияние, това ще доведе до компрометиране на изборния процес на много места. Надявам се, че международните наблюдатели няма да допуснат това да приеме някакви драстични мащаби.

- А каква е готовността на ДПС за избори? Като че ли и вие се включихте в това изчакване на последния момент за обявяване на кандидатите?
- В момента анализираме внимателно политическата ситуация. Знаете, че политическите сили, които имат амбиции за победа на президентските избори, не са фиксирали своите кандидати. Явно се възприема изчаквателен подход към тези избори и ние не можем да бъдем партията, която избързва и разкрива своите козове. Винаги сме преценявали внимателно конкретната ситуация, обсъждали сме отчетите на нашите представители в местната власт. След това на базата на тази равносметка, централният предизборен щаб взима своето окончателно решение за номинирането на кандидатите за съответните постове.

- Кога ще се случи това?
- През лятото, когато минат отчетните събрания по места и тръгне цялостната процедура за номинации отдолу-нагоре. През юни ще има заседание на Централния съвет на ДПС, на което ще бъдат фиксирани сроковете за отчетно-изборната кампания, процедурите за издигане на кандидати и критериите, на които те трябва да отговарят. Не може да се каже, че ще оставим малко време за кампания, защото нашите кандидати обикновено са достатъчно добре известни на избирателите ни, утвърдени са и като имена, и като резултати от тяхната дейност. Убеден съм, че на повечето места сегашните наши представители в местната власт ще бъдат номинирани отново. Те имат ясен профил, разпознаваеми са, затова и не се нуждаят от много време.

- Преди време лидерът на ДПС спомена, че партията вероятно ще има своя президентска двойка. Остава ли в сила този анонс?
- Този анонс винаги е бил условен. Чисто хипотетично ние изразихме готовността ни евентуално да издигнем кандидат-президентска двойка, тъй като имаме самочувствието на сериозна политическа сила. Друг е въпросът дали на практика ще се пристъпи към едно такова действие. Практическото решение ще бъде взето тогава, когато внимателно се преценят ситуацията и конкретният политически интерес и ползи от такова действие.

- Някои анализатори говорят за сближаване на позициите между ГЕРБ и ДПС, дори за нова тройна коалиция. През миналата седмица вашият представител в ЦИК беше избран за неин секретар, а мнозинството в парламента избра номинирания от ДПС кандидат за член на комисията за конфликт на интереси...
- Отношенията между ГЕРБ и ДПС са такива, каквито винаги са били и може да се очаква, когато се говори за една управляваща и една опозиционна партия. Двете назначения по никакъв начин не означават промяна в управляващата конфигурация или в отношенията между ДПС и ГЕРБ, а единствено, че професионалните и деловите качества на нашите кандидати са били оценени обективно. Ние ще продължаваме да отстояваме своите принципни, критични позиции към управлението на ГЕРБ.

- Какво чувате от своите избиратели при пътуванията си из страната? Критични ли са те към управляващите?
- Да. За съжаление единодушно е нашето впечатление от обиколките ни по места – на народните представители от ДПС – хората живеят все по-зле; има реален ръст на безработицата и на места той е ужасяващ, особено в селските райони. Липсват каквито и да са перспективи за професионална реализация на хиляди млади хора. Управлението на ГЕРБ се оказа най-враждебното по отношение на българските села. То повиши значително данъчно-осигурителната тежест върху земеделските производители, без да им даде реални възможности за развитие на тяхната дейност. За съжаление дори програмата за селските райони не се развива така, както ГЕРБ обещаваха в началото на мандата си, и това лиши тези райони от значителни инвестиции и забави реализацията на значими проекти. Някои, започнати при предишното управление, бяха дори стопирани в очакване да бъдат подготвени проекти от големи общини, управлявани от ГЕРБ.

- Неотдавна бившият зам.-председател на ДПС Касим Дал обяви в Кърджали, че подготвя алтернатива на ДПС за предстоящите местни избори. Изяснихте ли си вече в ръководството на партията дали действията на г-н Дал са негов личен избор?
- Не мога да коментирам в детайли неговата функция, тъй като тя е доста неясна. От една страна, той на моменти отрича намерения за разцепление в ДПС, за създаване на нова политическа сила; от друга страна, се обещават активни действия за местните избори, алтернативни на ДПС кандидати. За мен това е абсолютно необяснимо, не намирам логическа връзка между публичните му прояви и това, което се прави на местно ниво. Би било много лоша и грешна политика, ако тръгнат последователите на г-н Дал да разделят хората по места, защото това не би довело до нищо положително. Мисля, че е крайно време да стане ясно какви са истинските цели и мотиви за действията на г-н Дал.

- Как ще коментирате твърденията, че напоследък ДПС прави завой надясно в политиката си?
- В България разделението ляво-дясно винаги е било условно и никога не е почивало на ясно дефинирани параметри. Не един път партии, които са се обозначавали като леви или десни са предприемали действия, които нямат нищо общо с представите за лява или дясна политика.
В ДПС винаги сме били либерална, центристка формация, отстояваща принципите на пазарната икономика; на защита на демократичните традиции и правовата държава и, разбира се, отстояването на конкретните национални интереси на страната. Винаги сме били готови за сътрудничество с всички политически сили, които споделят основните наши ценности и не залитат в негативни политически крайности. За нас основна цел винаги е била европейското развитие на България и превръщането й в просперираща и демократична държава, гарантираща социалните придобивки на всички свои граждани.

Станете почитател на Класа