Венецианската комисия казва през юни за Изборния кодекс

Венецианската комисия казва през юни оценката си за нашия Изборен кодекс, стана ясно вчера, след като нейни представители се срещнаха с парламентарно представените сили. „Оценката, която представителите на Венецианската комисия ни дадоха за Изборния кодекс, беше много висока“, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. По думите на Фидосова делегацията не е направила забележки по Изборния кодекс, текстове от който преди седмица бяха обявени за противоконституционни. Според Фидосова, представителите на комисията са одобрили регламентацията ЦИК да е постоянно действащ орган с петгодишен мандат.
„Пред представителите на Венецианската комисия изразихме огромните си опасения, че редица безобидно изглеждащи законови текстове в Изборния кодекс създават условия за политическа злоупотреба, манипулация и натиск на изборите“, съобщи от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.
След срещата на ПГ на ДПС с представителите на комисията Христо Бисеров съобщи, че гостите са изразили „деликатно безпокойство, че законодателният
процес по отношение на изборните норми закъснява“. ДПС е поставило въпроса за уседналостта.
Ние, от Синята коалиция, поставихме въпроса за съвместяването на два поста - председател на предизборния щаб на управляващата партия и вицепремиер и вътрешен министър, което според нас поставя под съмнение честността на вота, съобщи Екатерина Михайлова.

Станете почитател на Класа