Новата комисия за конфликт на интереси ще заработи през юни

Независимата комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще заработи най-рано през юни, вместо от 1 април, както е предвидено в закона, постановяващ създаването й. Засега тя има само председател – юристът Николай Николов, назначен от президента Първанов. Пред БНР Николов обясни вчера, че конституирането на комисията се бави, тъй като се чака излъчването на нейните четирима членове – трима от квотата на парламента и един от квотата на правителството.
В едноседмичен срок след Великденската ваканция на парламента ще внесем
процедурните правила, по които да бъде направен изборът на членовете от квотата на Народното събрание, увери в ефира на БНР председателката на правната комисия Искра Фидосова. Тя изрази надежда, че и Министерският съвет ще излъчи максимално бързо члена на комисията от своята квота. Фидосова разясни, че тримата кандидати ще бъдат излъчени от различни парламентарни групи, а изборът ще е таен, подобен на процедурата при избора на омбудсман.
След това комисията трябва да изработи правилник за работата си и едва след неговото обнародване в Държавен вестник ще започне да функционира на практика, разясни Фидосова.

Станете почитател на Класа