Премиерът освободи от длъжност Стоян Кушлев

Премиерът Бойко Борисов освободи от длъжност Стоян Кушлев и назначи Тодор Коларов за председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Рокадата беше обявена от пресслужбата на Министерския съвет и стана факт близо два месеца след като парламентарната комисия „Антимафия“ обяви, че Кушлев е в конфликт на интереси и назначава свои роднини в органа, който управлява. В началото на март депутатите установиха, че при назначаването си досегашният шеф на комисията е участвал в управата на сдружение с нестопанска цел и е назначил 8 свои близки, както и че е получавал близо 9000 лева заплата.
„Надявам се да се въведе ред в комисията и тройните и четворни заплати и бонусите да бъдат спрени. Надявам се г-н Коларов да има успех и най-вече в следващите години да бъдат отнети по възможност най-много имоти, придобити по престъпен начин”, обяви премиерът. Попитан, какъв ще е таванът на заплатите в комисията “Кушлев”, той отговори: “Таванът е моята заплата, другото е нахалство.” Според Закона за отнемане на незаконно придобито имущество председателят на комисията се назначава от премиера и има 5-годишен мандат.
Новият шеф, които в момента е юридически съветник на посолството на САЩ у нас, беше представен в началото на заседанието на Министерския съвет, а във вторник и на парламентарните групи на ГЕРБ, „Атака” и ДПС. Борисов се спрял на него измежду 20 кандидатури, като заедно с правосъдния министър Маргарита Попова и вицепремиера Симеон Дянков пресяли претендентите до трима. Накрая се спрели на Коларов. Коларов е роден на 26 май 1974 г. в Карнобат. От 2004 г. е юридически съветник в посолството на САЩ. Преди това е бил анализатор по въпросите на управлението в централата на Световната банка. Има дългогодишен юридически стаж, преподавател е във ВСУ „Черноризец Храбър”, магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски”, докторска степен от ПУ „Паисий Хилендарски” и обучения в Джорджтаунския университет, Вашингтон, САЩ, и в Кингс колидж, Лондон, Великобритания.
“В своята дейност ще се стремя да действаме адекватно, пропорционално, ще акцентираме върху превантивния ефект от дейността на комисията”, лаконично каза Коларов при представянето си. По-късно Коларов проведе срещи с парламентарните групи. От „Атака” го призоваха да разчисти шуробаджанащината във ведомството.

Станете почитател на Класа