Започват консултациите за ЦИК при президента

Президентът Георги Първанов свиква днес на консултации за назначаване на Централна избирателна комисия (ЦИК) парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат членове в Европейския парламент, но не са представени в българското Народно събрание. Това съобщиха вчера от пресцентъра на държавния глава.
Георги Първанов ще разговаря последователно с представителите на ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, “Атака”, Синята коалиция и НДСВ.
Очаква се на разговорите да бъдат обсъдени предложенията за нови членове на ЦИК, както и идеята комисията да работи постоянно с мандат от 5 години. Вероятно ще бъде обсъдена и датата за местните и президентските избори, които ще се проведат по системата 2 в 1. Както е известно, от ГЕРБ предлагат за председател на ЦИК съдията от Софийския апелативен съд Красимира Медарова. За зам.-председател на ЦИК от партията на премиера предлагат варненската адвокатка Мая Андреева. Сред 10-те предложения на управляващите изпъкват имената на Бисер Троянов, участвал в ЦИК за провеждане на всички видове избори в периода 2001 -2009 г., както и на бившия член на ЦИКМИ Анна Колушева.


Георги Първанов се среща и с ръководството на РЗС

Георги Първанов ще се срещне днес и с ръководството на РЗС, съобщиха от партията. От пресцентъра на президента потвърдиха пред „Класа“ информацията. От РЗС казаха, че лидерът Яне Янев и заместникът му Атанас Семов ще говорят пред медиите едва след края на разговорите с Първанов. Най-вероятно консултациите ще бъдат за изборите, тъй като по закон в тях участват парламентарно представените групи, а както е известно, РЗС има депутати, но няма своя група в НС.

Станете почитател на Класа