Отхвърлиха проекта на сините за лустрация на дипломатите агенти

Парламентът отхвърли на първо четене вчера законопроект на Синята коалиция за промени в Закона за дипломатическата служба, с които се забранява да заемат дипломатически служби сътрудници на бившите специални служби и хора, участвали в политически репресии. От участвалите в гласуването 97 народни представители „за“ гласуваха едва 16, „против“ - 20, а „въздържал се“ - 61, от които 60 от ГЕРБ.
Преди това от трибуната в пленарната зала министърът на външните работи Николай Младенов призова текстовете да не се приемат, защото правителството готви цялостна промяна в закона и тя ще бъде разгледана в най-скоро време на негово заседание. Според Младенов предложенията на Синята коалиция няма да решат проблема, а ще го превърнат в конституционен дебат и текстовете могат да бъдат обявени за противоконституционни. Министърът на външните работи увери Народното събрание, че кабинетът има волята България оттук нататък да не бъде представлявана от хора, свързани с ДС. Той потвърди, че посланиците, работили за ДС, ще бъдат върнати - „не защото сред тях няма качествени професионалисти, а защото не можем да си позволим 40% от посланиците да са зависими от бившите тайни служби".
От името на вносителите депутатът Асен Агов изрази опасения какъв сигнал ще бъде даден към обществото и как той ще бъде разтълкуван, ако текстовете на проекта бъдат отхвърлени. Според Агов компромисният вариант би бил да бъдат приети на първо четене предложенията на сините, а когато стане готов цялостният законопроект на правителството, те да бъдат включени в него.
Планът на МВнР е 33-ма посланици с минало в ДС да се върнат в София до края на годината. Дипломатите обаче не могат да бъдат отзовани, тъй като е нужен указ на президента, а след избухването на скандала с досиетата през декември той отказа да го направи. Затова посолствата в съответните държави ще се ръководят от временно управляващи, докато посланиците формално няма да напускат постовете си.


МвнР: 13 от 37 дипломати са с подписани заповеди за връщане в София

13 от 37 дипломати, чиито имена бяха включени в списъците на комисията по досиетата и които ще бъдат привикани в София до края на годината, имат подписани заповеди от министъра на външните работи Николай Младенов, каза говорителят на МВнР Весела Чернева. Те ще се върнат в страната на 1 май.
Тъй като посланиците от по-голямата група, които трябва да се върнат на 1 юни, все още нямат подписани заповеди, Чернева не пожела да посочи имената им. Говорителят поясни, че дипломатите, които се връщат у нас, ще бъдат на служебно пътуване в България и техният договор не се прекратява, тъй като това може да бъде извършено единствено с указ на президента. Трима посланици - в Сараево, Берн и Ватикана, ще бъдат пенсионирани до 30 юни, каза още Чернева пред АФП.

Станете почитател на Класа