БСП и ДПС доволни от решението на КС за киното

Решението на Конституционния съд е доказателство, че в България ще има кино, независимо от това кои „умници” управляват страната. Това заяви в парламента вчера народният представител от Коалиция за България Петър Курумбашев по повод обявяването за противоконституционен на текста от държавния бюджет, който се отнася до Закона за филмовата индустрия. Отмененият текст предвиждаше държавата да финансира българското кинопроизводство „при възможност“, при това до седем филма годишно. Според Курумбашев от решението на съда става ясно, че законът е бил срещу българската култура.
Народният представител от ДПС Четин Казак изрази удовлетвореността на парламентарната група на ДПС от решението на Конституционния съд. Той определи решението като знаково за това, че подобен подход на правителството е недопустим.
Актьорът Стефан Данаилов, депутат от КБ, обясни, че от левицата са се обърнали за подкрепа към всички парламентарни групи, но са се подписали само от Коалиция за България и ДПС. Той прогнозира, че след решението на Конституционния съд мнозинството вероятно ще внесе промени в закона за филмопроизводството.
Филмовият режисьор Иглика Трифонова благодари на депутатите от левицата и ДПС за подкрепата им за киногилдията. „Непрекъснато ни се казва – криза е, не е време за изкуство. Но истината е друга – по време на кризата изкуството е два пъти по-важно. Има нужда от българско кино”, заяви Трифонова.

Станете почитател на Класа