Отзовават всички посланици, принадлежали към ДС

Посланиците, принадлежали към бившата „Държавна сигурност“, ще бъдат отзовани веднага щом ГЕРБ спечели президентските избори. Това стана ясно вчера от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, след като участва на кръгла маса на тема „Демокрацията се нуждае от истината“, посветена на отношението към досиетата на бившите тайни служби. Проявата, инициирана от фондация „Конрад Аденауер”, беше организирана по повод окончателното предаване на архива на бившата „Държавна сигурност“ на комисията по досиетата. „Надявам се, че който и да е президент, ще има политическата воля действително тази страница окончателно да бъде затворена и всеки, който е бил част от бившата ДС, да не заема подобни постове, които да представляват страната ни“, обяви Цветанов. Той добави, че не е нормално 45% и повече от посланиците, които в момента представляват страната, да са зависими. По думите му 21 години не се е изградил административен капацитет от посланици, които да бъдат от ново поколение и да нямат нищо общо с бившата ДС. „Може би този апел и доклад, който беше изпратен към президента, няма да бъде реализиран, защото, ако бъде реализиран, самият президент няма как да обясни неговото присъствие на този пост на държавата”, посочи още Цветанов и подчерта, че в политическите кабинети в момента няма съпричастни към бившата ДС.
Вътрешният министър определи като „изключително мъжка постъпка“ подаването на оставка от бившия заместник- министър на вътрешните работи Павлин Димитров, след като стана известна съпричастността му към ДС.
„Изключително важно е, че днес вече можем да знаем за всеки един от нас бил ли е или не част от бившата ДС. Дължим го не само на най-ощетените и репресираните, но и на младите хора, които трябва да знаят, че тази страница от историята ни е затворена. Преди да затворим темата обаче, трябва да знаем истината” каза Цветанов. Той попита не е ли закъсняло приключването на този тежък етап.
„Това са човешки съдби, това е историята на България и аз съм изключително благодарен, че днес можем да отчетем, че 100% от архивите, съхранявани в областните дирекции на МВР, вече са предадени“, добави още вътрешният министър. По думите му оставал един малък процент архивни единици в София, които се описват и предават към комисията по досиетата. До края на лятото или началото на есента процесът ще бъде приключен и цялата информация, свързана с ДС, ще бъде на разположение на комисията по досиетата.
„Към настоящия момент на комисията са предадени 1 200 000 архивни единици. Около 170 000 са папките, които остава да бъдат описани и предадени“, конкретизира зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Една единица включва едно досие, което може да наброява и десет папки, обясниха членове на комисията. Вучков обясни, че в областните дирекции на МВР вече няма архив по линия на ДС, и припомни, че предаването на историческия полицейски архив за периода 1923-1944 г. в Държавна агенция ”Архиви” беше осъществено предсрочно през лятото на миналата година.
На форума присъства и Йоахим Фьорстер, началник на отдел, отговарящ за архивите на бившата ЩАЗИ.

Станете почитател на Класа