Борисов: Токът може и да не поскъпне

Мездра /КРОСС/ През новия отоплителен сезон е възможно да няма увеличение на цената на тока. Това прогнозира в Мездра министър-председателят Бойко Борисов, съобщи националното радио.
По повод предложеното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране поскъпване на тока, Бойко Борисов каза: "Все още държавният регулатор не е дошъл при мен, да ми докаже, че това ще бъде цената. Мисля, че когато дойде при мен, може би ще я намаля."

В понеделник ще бъде обявен търг за разширението на регионалното депо за твърди битови отпадъци и за изграждането на инсталация за тяхната сепарация на територията на общините Враца и Мездра. Това съобщи още министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Мездра. За обекта са предвидени 5 милиона лева, уточни премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът преряза лентата на новоизградената водноелектрическа централа "Калето", гр. Мездра и символично стартира работата на обекта с пускането на турбините. На събитието присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Приветстваме и толерираме сериозните инвеститори, които влагат средства и разкриват нови работни места", каза премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят даде за пример изградената централа, която струва близо 15 млн. лв. Годишно съоръжението ще произвежда 3,6 MW или между 16-18 000 MW екологично чиста електроенергия.

Обектът, изграден на р. Искър, се състои от бент с височина 8,50 м., деривационен канал с дължина 1300 м., сградоцентрала с обща площ 300 кв.м, в която са монтирани 2 турбини и изтичало с дължина 380 м.

"Правим всичко възможно, за да облекчим административните проблеми при издаването на разрешителни. Променени са процедурите, така че да не бъде необходимо два пъти да се изпращат документите, създава се възможност за подаването им и по електронен път", обясни министър-председателят Бойко Борисов. В същото време той припомни, че са взети мерки и за увеличаване на правомощията на областите управители, които трябва да работят паралелно с останалите държавни органи и инвеститорите за бързата и успешна реализация на проекти в различните области на страната.


/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа