Тютюнопроизводителите ще получат последна субсидия от 116 милиона лева за произведено количество

Според заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров в тютюнопроизводството се извършва реформа и нещата тръгват по друг път. Това, което е било досега - вземането на премии и субсидии за килограм тютюн, вече приключи, каза той на среща със земеделски производители в Димитровград.
Тютюнопроизводителите ще получат сега 116 милиона лева и това е последната субсидия за произведено количество. Оттук нататък всички, които са произвеждали тютюн през 2007, 2008 и 2009 г., ще получават т. нар. финансов пакет до 2013 г., но без да са задължени да произвеждат тютюн. Средствата ще се дават за преориентиране на производителите в други земеделски дейности, поясни Димитров.
Производителите ще имат четири години, за да се преориентират, но ако пожелаят, могат да продължат да произвеждат тютюн, каза Димитров, като посочи, че разликата между изкупната цена и себестойността на продукцията вече няма да се покрива от държавата.
Земеделието вече е бизнес и който работи на загуба, не би следвало да се занимава с това, коментира заместник-министърът. По думите му държавата може да помага, да компенсира доходи, но не и постоянно да покрива загуби, защото това ще бъде несправедливо спрямо другите производители и другите сектори.
По-рано днес заместник-министърът гостува в димитровградското село Странско, където бе открита жътвената кампания. Селото е домакин и на фолклорен празник "Тракийски жътварски събор". Около четири милиона тона пшеница и близо 950 хиляди тона ечемик се очакват от новата реколта, каза Димитров. Нашите прогнози и наблюденията ни върху посевите показват, че около 85-86 процента от посевите са в много добро състояние, добави той.

/БТА/

Станете почитател на Класа