Май 2010 е бил най-горещият в историята

Вашингтон, САЩ /КРОСС.  Изминалият месец е бил най-топлият май, откакто се води статистика за температурите в този период, според Националната служба за наблюдение на океана и атмосферата в САЩ, съобщава GreenTech.

Това е и 303-тият пореден месец, който е бил по-горещ от средното за 20 век в глобален мащаб за този месец, според Дийк Арндт, шеф по климатичния мониторинг на Националния център за климатични данни. “От февруари 1985 г. насам, всеки месец е по-топъл от средното за двадесети век,“ заяви Арндт.

Дългосрочната тенденция затопляне, заедно с отчетите, че че арктическият морски лед обхваща по-малко от океана и сняг покрива по-малко земя по целия свят, е в съответствие с тенденцията за изменението на климата, твърди Арндт. Много учени смятат, че повърхността на Земята се затопля, което се дължи отчасти на емисиите на парникови газове, задържащи топлината, включително въглероден двуокис.

Проследявайки само средните глобални температури на земната повърхност за май и периода март до май, отново са налице най-големите жеги, регистрирани досега. Температурата на повърхността на глобалния океан за месец май, както и за март до май, е втората най-гореща регистрирана до момента след пика от 1998 г., според данните.

Общата температура на повърхността на океана и земята и температура месец май е 15,46 C, което е с 0,69 целзиеви градуса над средното за 20 век (14,8°С).Глобалната температура на земната повърхност за месец май е 12,15 градуса по Целзий, което е 1,04 градуса повече от средното за 20 век 11,1°С.

Повечето територии по Земята станаха свидетели на извънредно високи температури, най-горещите от които бяха наблюдавани в източната част на Северна Америка, Източна Бразилия, Европа, Южна Азия, Източна Русия, Екваториална Африка. Китайската провинция Юнан е преживяла най-горещия си месец май от 1951 г. насам.

/ВС/

Станете почитател на Класа