Атанас Семов: Въпросът не е дали имаме нужда от ново управление, а кога ще го има

София /КРОСС/ Кризата у нас не е само икономическа. Тя е дълбоко управленска. Въпросът не е дали държавата се нуждае от ново управление, а кога ще го има. Това коментира доц. Атанас Семов - заместник-председател на партия РЗС в предаването на Георги Коритаров "Свободна зона" по ТВ+.
"Правителството на ГЕРБ не знае какво иска, не знае каква година иска, не знае какъв бюджет иска. Даже днес видях, че не знае и какъв електорат иска. От една страна силно ухажва социално слабите и в същото време опит да се прокарва някаква смислена финансова логика", каза Семов.

Той допълни: "Управлението на ГЕРБ е в криза от първите си седмици и днес тази криза стана очевидна за пореден път при предложената актуализация на бюджета. Това е поредица от примери за безпомощност на управлението".
Атанас Семов коментира още: "Разминаването на пълния мускулест хаос и на опита за някакъв вид европейско поведение, разкъсва управлението на България и я водят към съществени, тежки проблеми".

Заместник-председателят на РЗС направи коментар и за политиката, която водят други парламентарно представени партии: "Мисля, че Синята коалиция върви по пътя на РЗС, но поради ред субективни и биографични причини, свързани с част от лидерите няма смелостта да го извърви така бързо, както го извървяхме ние". По думите му, те виждат много добре това, което РЗС са видели в първите месеци. Той припомни, че РЗС също са дали подкрепата си за стабилно европейско управление на България, но са видели, че става дума за хора, за политическа линия, които нямат нищо общо с всякаква идея за стабилност и за сериозно управление. Според него сега Синята коалиция същ вижда това и е изправена пред дълбока и тежка дилема. Той прогнозира, че това раздвоение в коалицията ще продължи още известно време. "Въпросът е кога ще надделее здравият разум на здравите сили в старите сини сили", посочи заместник-председателят на РЗС.
Според него спокойствието, на което се радва правителството на ГЕРБ, е липсата на усещане за видима алтернатива в управлението. "Вина за това носим всички опозиционни партии", призна Атанас Семов.
Семов каза още: "Не можем да си позволяваме повече на каквото и да било ниво случайни, неграмотни, неподготвени или с много тъмна биография хора да ни управляват".
Според него, задължително трябва да се проведе референдум, на който да се разбере дали гражданите искат разпускането на това НС и свикване на Велико НС и приемане на нова конституция. "Конституцията е създала предпоставки за грабеж, злоупотреба и хаос, защото не дава ясни правила за добро функциониране на държавните органи. Не може веднъж избран, ти да се считаш за недосегаем, безнаказан в местната или националната власт", категорично заяви Семов. Той допълни, че в нова конституция трябва да се осмисли и фигурата на президента, която "в момента стърчи странно в системата на властите". В заключение той заяви, че на България и липсва в момента добра външна политика, компетентност и неуязвимост на управленските решения.

/ДК/

Станете почитател на Класа