20 хиляди са заявили кандидат-студентски изпити в СУ

Нови правила за прием на магистри въвеждат в Алма Матер

София /КРОСС/  Над 20 000 са заявените изпити от кандидат-студенти в СУ "Св. Климент Охридски". Това стана ясно на пресконференция в Информационния център на Ректората към университета, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Тази година кандидатите ще се борят за 95 специалности в най-старото висше учебно заведение у нас. В 76 от тях при балообразуването ще могат да се включат и оценките от държавните зрелостни изпити.
Важно е да се знае, че ако кандидатът се яви и на изпит и кандидатства с оценка от матура, в крайното класиране ще се вземе предвид по-високият коефициент.
От 28 юни до 9 юли кандидатите трябва да попълнят документите със своите желания. На 25 юли ще бъде обявено първото класиране. Приетите по първо желание ще могат да се запишат още тогава. Всички останали трябва да потвърдят желанието си за по нататъшно участие в конкурса. Непотвърдилите или незаписалите се кандидати ще отпаднат от класирането.
На 31 юли ще бъде второто и окончателно класирасне.

30 лева е държавната такса, която трябва да се плати за всеки изпит.
Изпитът по БЕЛ ще бъде на 12 юли. Досега за него са дали заявка 2 287 кандидата. 1957 са желаещите да се явят на изпит по История на България, който ще се проведе на 14 юли.

Радикална промяна за прием на магистри въвеждат от университета, стана ясно още на пресконференцията. Въвежда се целогодишен прием по графици, изработени във факлутетите, като бакалаврите ще могат да кандидатстват и преди да имат официален документ за завършване. Окончателният прием на магистри ще става през септември.
Освен това тази година за пръв път началото на учебната година за бакалаври и магистри ще съвпадне.
Общият прием за учебната 2010/2011 година е:
-    бакалаври-редовно обучение – 4000
-    бакалаври-задочно обучение – 542
-    магистри след средно образование – 380 редовно и 50 задочно
-    магистри след завършена бакалавърска степен – 1308 редовно и 368 задочно

Пълна информация кандидатите могат да получат на сайта на СУ.

/АС/

Станете почитател на Класа