Германия: Истинският проблем е, че ромите от България заминават заради бедността

Джем Йоздемир, съпредседател на германските Зелени, критикува в днешно интервю "евтиния популизъм" на баварските консерватори по адрес на румънците и българите и твърди, че истинският проблем е този на ромите от Румъния и България, които са принудени да напуснат заради бедността и дискриминацията, съобщава румънската агенция Медиафакс.

В интервю за в. "Швебише цайтунг" лидерът на германските еколози отправя критики към германския канцлер Ангела Меркел и баварските й съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС), които са на власт от осем години, "но не са направили нищо срещу бедността и дискриминацията в Европа".

Изявленията на политици от ХСС за работниците от Румъния и България, Джем Йоздемир отдава на предстоящите на 18 март местни избори в Бавария.

"ХСС не влиза в дискусия за това какво може да се направи за решаване на проблема с липсата на квалифицирана работна ръка в германската икономика, нито на проблема на онези, които са в затруднено социално положение и са подложени на брутална дискриминация, имам предвид българските и румънските роми.

Тези европейци и европейки имат нужда от подкрепа в техните родни страни.

Те заминават, защото нямат никаква перспектива, никаква друга възможност. Това трябва да променим", заявява в интервюто Йоздемир.

Съпредседателят на Зелените отхвърля твърденията на германски политици за липса на подготовка на румънците и българите, които отиват в Германия, но уточни, че има проблем с ромите и условията, при които те живеят в Румъния и България.

"При нас идват специално квалифицирани българи и румънци. Действителността е много по-сложна отколкото я представя ХСС чрез изявления за медиите.

Но има и голяма бедност и дискриминация в Европа, хора, които трябва да живеят в Румъния и България в бедност като в Третия свят.

Имаме нужда от европейска стратегия за ромите, за да им осигурим достойни условия за живот", казва Джем Йоздемир.

Той отбелязва, че според много роми те са живеели по-добре по времето на комунизма отколкото в демократична Европа.

Председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок (от ХДС) заяви неотдавна, че имигрантите, които идват в Германия само заради помощите, би трябвало бързо да бъдат върнати в родината си.

Той предложи вземане на пръстови отпечатъци, за да се попречи на връщане на такива имигранти в Германия.

Генералният секретар на ХСС Андреас Шойер заяви вчера, че квалифицираните работници са добре дошли в неговата страна, но уточни, че 46 процента от румънците и българите, дошли в Германия след 2007 г., нямат никаква професионална квалификация, а Берлин не трябва да внася чужди проблеми.

"Институтът за трудов пазар и професионални изследвания на Федералната агенция по труда оцени, че през

2014 г. ще дойдат до 180 хил. имигранти от Румъния и България след отварянето на трудовия пазар", заяви в интервю за "Велт" Андреас Шойер от ХСС.

Той каза, че достъпът на имигранти до системата за социално осигуряване трябва да бъде ограничен.

Шойер уточни, че неговата партия е съгласна със свободата на движение, но Германия не трябва да се превръща в "цех за поправки" на Европа.

Той призна, че германската икономика има полза от европейците, които работят в страната, но зададе въпроса защо трябва да бъдат внасяни проблеми, чиято причина се намира другаде.

Станете почитател на Класа