Брюксел проверява Цветелина Бориславова

Европейската комисия проверява дали „Пампорово” АД собственост на Цветелина Бориславова получава нерегламентирана държавна помощ, след като ползва държавни земи и гори от Държавния поземлен фонд и Държавния горски фонд.Случаят е подобен на извършените заменки на гори преди години, смятат от сдружение „Синята планета”. Проверката на Брюксел идва
след техен сигнал за ставащото в курорта, съобщи bnews.bg.

Еколозите са категорични, че освен земите в Пампорово, и горите не са с променено предназначение съгласно действащия Закон за горите.„Сигнализирали сме Главна дирекция „Конкуренция” на ЕК, която ще провери дали действията на „Пампорово“ АД са довели до нарушения на европейското законодателство”, се казва в съобщението на еколозите.

Техните обвинения към дружеството са, че ползва инсталация за изкуствен сняг, изградена върху територии от Държавния горски фонд, без правно основание и заплащане на наем, независимо че този обект е трябвало да бъде премахнат по решение на съда.
Освен това „Пампорово” АД ползва земи от Държавен поземлен фонд за ски писти без проведен конкурс
за заплащане на наем и без да е сменено предназначението на тези земи.

Еколозите обвиняват дружеството и че не заплаща наем за ски писти на комплексно-опитна станция Смолян, чиито територии ползва без правно основание. Освен това и лифт „Двата моста” е изграден върху територии, които ползва без право.

Преди време Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) установи незаконен строеж на лифт „Двата моста” в Пампорово, в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж, припомнят от „Синята планета”. Заради това на „Пампорово“ АД е съставен акт, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти, но той още не е влязъл в сила.

Изпълнителната агенция по горите установи, че във връзка с този строеж са изсечени 10 дка немаркирани дървета
Освен този лифт „Пампорово” АД е построило и незаконно съоръжение за изкуствен сняг за което „Синята планета” също е сигнализирала Европейската комисия. На 30 март 2011 г. Регионалната дирекция за национален строителен надзор - Южен централен район, е извършила проверка и съставила констативен протокол, в който установява, че „Пампорово” АД ползва построени от тях съоръжения за изкуствен сняг в нарушение на Закона за устройство на територията. Въз основа на този акт началникът на сектора в Смолян при РДНСК е забранил ползването на съоръженията за изкуствен сняг и достъпа до строеж.

Станете почитател на Класа