Идеи за закона: Високи глоби за пътник, който седи до пиян шофьор

Шофьорите, които предизвикат челен удар или блъснат пешеходец, да се явяват отново на изпит за книжка. А пътниците, качили се при пиян шофьор, да плащат високи глоби - това са част от новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата.
Те са направени от различни неправителствени организации, като обсъждането им ще е след Нова година, съобщи bTV. Изцяло новият Закон за движение по пътищата пък трябва да бъде приет до юни 2014 г.

Сред предложенията са водачите в нарушение да бъдат наказвани по-тежко, когато возят хора и по-леко, ако са сами в колата, както и шофьорът да не тръгва без пътниците в колата да са сложили коланите си.

И още - водачите, които вече имат по няколко инцидента, да се наказват по-строго.

"Става въпрос, както за обществено полезен труд, така и за отнемане на шофьорски права, за отнемане на автомобили", пояснява Михаил Попов от Фондация "Безопасни улици".

Всички предложения обаче са за по-рестриктивен закон - например, когато водач излезе от пътното платно и се удари, да ходи отново на изпит за свидетелство за правоуправление. Нова книжка ще трябва да изкарват и шофьорите, които предизвикат челен удар или блъснат пешеходец.

"Едно от интересните предложения, което е постъпило - това е пешеходец, който извърши нарушение, пресече неправилно или нещо друго и ако той е шофьор, да му бъдат отнемани 6 точки", коментира депутатът от Коалиция за България Георги Свиленски.

Преди 2 месеца депутатът от БСП Татяна Буруджиева предложи в новия Закон за движение по пътищата да има глоби за всички пияни, включително и за пешеходците.
Самата Буруджиева оцени идеята си като рестриктивна, защото „един пиян на пешеходната пътека може да създаде много неприятности“.

Станете почитател на Класа