Атанаска Дишева: Надявам се съдебната реформа да не е приключила

Атанаска Дишева: Надявам се съдебната реформа да не е приключила

Един от големите проблеми на юридическата общност е политическото влияние във Висшия съдебен съвет (ВСС) и довършването на съдебната реформа – приемане на закони, с които да се регламентират конституционните промени, направени в края на изминалата година.

Това каза пред БНР Атанаска Дишева от ВСС.

Висшият магистрат коментира какво очакват юристите и има ли "пробиви" в конституционните промени.

"Аз участвах в заседанията в комисията по конституционни въпроси и в мен останаха притеснения от изключително бързия начин, по който бяха приети тези изменения след второто гласуване в пленарна зала на НС. Защото след т. нар. второ - първо четене се внесоха в едноседмичния срок предложения, които доста съществено се различаваха от обсъжданите няколко месеца преди това. И точно там доста бързо се проведе третото гласуване. Но то е факт, Конституцията е обнародвана и има две оспорвания, по които предстои да се произнесе КС", разказа Атанаска Дишева.

Тя се надява съдебната реформа да не е приключила, а напротив, "да предстои реализацията на това, което беше заложено като промени в Конституцията".

Все още в магистратската гилдия очакват приемането на законите, с които ще се прилагат конституционните промени, за да не се окаже, че има "капани".

"Вероятно има такива капани. Едно от най-големите притеснения, което беше и публично нееднократно изречено, беше във връзка с парламентарната квота в Прокурорския съвет. Между другото броят на членовете от професионалната квота и от парламентарната квота в двата съвета - съдебния и прокурорския, беше едно от нещата, което не беше променено с тези нови предложения", коментира Атанаска Дишева.

И допълни:

"Това значително намаляване на професионалната квота в Прокурорския съвет е едно от нещата, за които се изказват опасения, че може да повлияе негативно върху начина, по който, първо, се избира този орган и след това - начина, по който взима решения. Това, което предстои и с което са свързани големите очаквания на магистратската общност и цялата юридическа общност, е да бъдат регламентирани такива правила в Закона за съдебната власт, че да не позволяват политическо влияние. Този проблем за политическото влияние през парламентарната квота е бил един от най-големите проблеми в работата на ВСС".

Атанаска Дишева коментира и какви професионални и морални качества за необходими за член на Конституционния съд, и защо.

 

Станете почитател на Класа