×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Предлагаме мартеницата да стане част от нематериалното културно наследство

Министърът на културата д-р Петър Стоянович участва  в съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния в Русе.
В рамките на заседанието министър Стоянович се срещна и разговаря с Михаела Йоана Кайтор, генерален секретар на Министерството на културата на Румъния. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси от сферата на двустранното културно сътрудничество, като министър Петър Стоянович предложи да се създаде смесена работна експертна група за разработване на приоритети и проекти в изпълнение на Европейската стратегия за развитие на Дунавския регион. Това се налага, тъй като България заедно с Румъния координират дейностите по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия: насърчаване на културата, туризма и социалния диалог между хората, подчерта д-р Петър Стоянович.
Сред обсъжданите въпроси и теми бе и необходимостта от подновяване на двустранната Програма за сътрудничество в областта на културата между страните ни. Министър Стоянович разговаря днес с Михаела Йоана Кайтор и за хода на подготовката на общата кандидатура за включване на традицията за мартеницата в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която се очаква да бъде внесена съвместно от България и Румъния, заедно с Р. Молдова и Р. Македония. Генералният секретар на Министерството на културата на Румъния Михаела Йоана Кайтор отбеляза, че Румъния проявява голям интерес към работата на Регионалния център за нематериално културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, който функционира в София.
Във връзка с това, че Румъния ще бъде специален гост (фокусна страна) на Международния панаир на книгата в София през м. декември 2014 г., министър Петър Стоянович предложи по време на панаира да се организират и срещи на писатели от двете страни, както и на издателства, за да се насърчат преводите и публикуването на българска литература в Румъния, както и на румънска – у нас.
По време на срещата генералният секретар на румънското Министерство на културата предаде и специалните поздравления към д-р Петър Стоянович от името на министъра на културата на Румъния г-н Келемен Хунор, който е и вицепремиер в новото правителство на Република Румъния. Същевременно тя поднесе и извинения от името на Келемен Хунор, който е бил възпрепятстван да участва днес в съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния в Русе.

Станете почитател на Класа