Плевнелиев свиква КСНС за европроектите

През февруари ще се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по темата за финансирането на проекти от ЕС. Това каза президентът Росен Плевнелиев, при отчитане на втората година от встъпването си в длъжност. „За да осигуря консенсус по дългосрочните приоритети на страната, и техния синхорн с европейските, през февруари ще свикам КСНС по темата „Финансиране на стратегическите приоритети на Република България чрез механизмите на Европейския съюз и Договора за партньорство с Европейската комисия за период 2014 – 2020”, каза Росен Плевнелиев.
През изминалата година бе направен опит да се наложат няколко мита, които изцяло обслужават задкулисието и политическия инженеринг в страната.„Първият мит: България няма идеал, цел и посока – е вярно. Българските патриоти отдавна зададоха и посоката, и целта „за чиста и свята република” и да бъдем развни с другите европейски народи.
Втори мит: Нямаме дългосрочна визия и план – не е вярно. Минстерски съвет прие през месец декември 2012 г. Национална програма за развитие на „България 2020”, като президентът изигра решаваща рола през първата година от мандата си, чрез множеството организирани съвети, дискусии и дебати за приемането на тази програма, по един националноотговорен и легитимен начин”, каза Плевнелиев.
Няма мое изказване, което да казва, че искам избори и оставки, твърди  президентът . Във връзка с подкрепата му на протестиращите, той посочи, че всъщност пълното изречение на позицията му е: „Когато няма друг начина, да се възстанови доверието, когато политическият реваншизъм е толкова силен, когато политическото противопоставяне е толкова силно, когато няма друг начин, тогава изборите са решение".
Много е важно да си даваме сметка - какво точно казват политиците и точно държавният глава, когато си даваме сметка за манипулативните действия на някои власти. Това изречение бих повторил много пъти и заставам зад него”, каза Плевнелиев.
„Моят подход към министерствата и правителството, е изцяло прагматичен, имам добър подход с министрите, и по-специално с тези, които имат отношение към държавния глава – министърът на външните работи и министърът на отбраната”, каза Плевнелиев. Ние се оплакваме, че четири години нямаме дългосрочен план. Ето един президент, който казва, че имаме", каза президентът Плевнелиев.
На въпрос - как ще коментира ситуацията с Волен Сидеров, Плевнелиев отговори: „Ще видите моето изказване от 5 юли, когато Волен се разкарваше с шпиц команди, и тогава гражданите се обърнаха с исканията си към главния прокурор, към институциите. Тогава аз се обърнах към прокуратурата като посочих какво е направила френската прокуратура с тяхната националистка. Помолих, когато един лидер се разхожда с шпиц команди, някой трябваше да вземе отношение. Аз взех. Надявам се на отговрно отношение на партиите в парламента”.
Това, че се говори за СРС-та, е удобно за много хора в България, защото се измества по-важният дебат – какво се случва в администрацията, енергетиката, здравеопазването, дори в българската политика и демокрация, каза държавният глава. „За първи път допускаме в демократичната история в България едно не толкова демократично действие – да допуснем лидерите да се сблъскат един с друг, да изгорят всички мостове помежду си, да не могат да се гледат, да се чува от парламентарната трибуна, че единият заплашва другия. Нормално е да има сблъсък на идеи и политически идеи, не е нормално да има личностен сблъсък, който да прерасне във войни и конфликти”, подчерта държавният глава.
„Ние ще видим този сблъсък да се разгори до идващите европейски избори. Българските граждани трябва да чуят добрите идеи по време на една кампания, но още отсега се започва със СРС-та, записвани разговори, подслушване, скандали, които са ни толкова познати и изместват по-важното”, посочи президентът Росен Плевнелиев.През изминалата година свиках четири консултативни съвета за национална сигурност и три завършиха с консенсус.  „Заседанието от 5 февруари осъди като недопустим и престъпен акт, нападението срещу Доган. Заседанието от 26 февруари излезе с решение, относно невъзможността на продължaването на работата на 41-то Народно събрание и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Заседанието на Конслутативния съвет за национална сигурност от 20 ноември излезе постигна консенсус за обезпечаване на организационните и функционални способности на държавата за справяне със засиления миграционен натиск. Участвахме активно в реформите на НАТО и процесите на вземане на решения и добиване на нови способности и ефективно управление на ресурсите. Изпълняваме отговорно и успешно мисии зад граница. Работим за сертифицирането ни развитието в България на Център на НАТО за управление на кризи”, каза Плевнелиев.
В страната ни дойдоха хора, бягащи от злото на войната и в Сирия. Те търсят помощ и закрила. Като толерантен и цивилизован народ, се отнасяме отговорно към това предизвикателство. По тази тема с бежанската вълна, проведох и Консултативен съвет по НС. Този съвет излезе от спиралата на непрестанно политическо противопоставяне. За съжаление, бежанците са тема, която не ще успеем да оставим в 2013 г.
„Европейския съюз днес е изправен пред предизвикателствата на популизма и радикалния национализъм. Изборите за Европейския парламент през месец май 2014 година ще бъдат ключови за развитието на Съюза. България винаги е защитавала своята проевропейска ориентация. Вярвам, че ще го докаже и на предстоящите евроизбори.
През 2013 година, като държавен глава, регистрирах 21 посещения зад граница. През измината година участвах във важни международни форуми. Заедно с президента на Еврокомисията Барозу, и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, открихме деня на Европа”, каза Плевнелиев.

Станете почитател на Класа