БЛС отново настоява за строги наказания за нападенията над медици

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява за строго прилагане на закона при посегателство над лекари. Организацията изразява категоричния си протест срещу „очевидното неприлагане на приетите поправки в законодателството, където подобни актове на насилие подлежат на ефективна осъдителна присъда”.
Това се казва в изявление на БЛС във връзка с нападението над медик от Луковит. Според съюза това е поредното вандалско насилие, което срива авторитета на съсловието, а извършителите дори са защитени в публичното пространство само с техните инициали.

Независимо дали са жертви или набедени, имената на лекарите се разнасят сред обществото унизително показно, а цялата правозащитна система не полага никакво усилие да приложи като защитна мярка приетите законодателни промени, смятат от БЛС.

Оттам припомнят, че наскоро, за побой над фелдшер в Шумен, извършителят получи условна присъда, няма и данни за ефективна присъда над нито един извършител, нападнал медицински екип. Тази неангажираност на правната система дава свобода на саморазправата и още в първия ден от новата година беше нападнат поредния екип на спешна помощ във Враца, отзовал се за 4 минути на повикване за проблеми с бременна жена, казват от БЛС. Напомнят също, че преди Коледните празници, след като си пукнал главата в дискотека, пиян ром преби лекар в спешната помощ на Стара Загора.
БЛС е изпратил писма до министъра на правосъдието Зинаида Златанова и до главния прокурор Сотир Цацаров, в които се настоява за най-строго прилагане на закона за всяко едно посегателство срещу български медик.

Станете почитател на Класа