Златанова: Укриването на осигуровки е опасно явление

Укриването на осигуровки е опасно явление, от което страдат хиляди български граждани, коментира вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Във връзка с критиките на работодателските организации заради въведеното наказание за укриване на осигурителни вноски, Златанова напомни, че през 2012 година синдикати и работодатели са изпратили писмо до тогавашния премиер. С него на практика работодателите признават, че са се съгласили укриването на осигурителни вноски да се инкриминира.

Тя все пак уточни, че е готова на нови дискусии по този въпрос, ако синдикатите и работодателите преразгледат своите позиции от 2012 година. От БСК твърдят, че в другите държави от ЕС няма наказания за подобни деяния, но сивата икономика в България не е като в ЕС, подчерта Златанова.

Дебатите по проекта на нов Наказателен кодекс не спират и навлизат в същинската си фаза, убедена съм, че народните представители също като нас ще чуят всички важни мнения и ще се опитат да съберат максимален брой становища и виждания за това от какво има нужда обществото в момента, подчерта Златанова. Тя смята, че са възможни още компромиси с текстовете в проекта на Наказателен кодекс в зависимост от това какво мисли обществото.

Не приемам тезата за бързане при приемането на Наказателния кодекс, 4 години аз не бих го нарекла бързане, ако бяхме забавили с 6 месеца проекта, който повечето юристи определят като добър и своевременен, щяхме да имаме критики, че правителството се е провалило, че не изпълнява ключови задължения и не се опира на опита на предшествениците си, подчерта Златанова.

Станете почитател на Класа