Ердоган отново посяга към контрола върху правосъдието

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, заплашен от мащабно антикорупционно разследване, предприе офанзива, за да поеме отново контрола върху съдебната институция. Той отправя обвинява, че в нея са внедрени хора на движението на Фетулах Гюлен в началото на решаваща година на избори.

След зрелищната полицейска операция на 17 декември е обявена словесна война между ислямо-консервативното правителство и турското правосъдие.

Дуелът, непознат досега в общественото пространство, е ежедневен. На обвиненията за “заговор”, за “мини преврат” или за “опит за убийство”, отправяни от управляващите, отговарят жалбите на магистратите за “нарушение на разделението на властите”.

В рядко срещано публично изявление един от прокурорите в Истанбул, отговарящ за разследването, разпространи съобщение на стъпалата на съдебната палата, обвинявайки съдебната полиция, че умишлено е отказала въпреки неговото искане да задържи около тридесет души, близки до управляващите, и че са го отстранили от делото.

Две от най-висшите съдебни институции - Висшият съвет на съдиите и прокурорите и Държавният съвет, нарушиха своята сдържаност, за да осъдят натиска и обвиненията на властта срещу правосъдието и полицията, от която бяха отстранени няколко десетки високопоставени служители.

Сигурен в подкрепата на мнозинството от избирателите, Ердоган направи няколко пъти заплашителни изказвания срещу съдиите. “Ние сме едновременно изпълнителна и съдебна власт”, обяви той пред своите привърженици.

“Или г-н премиерът не знае какво е разделение на властите. Или, което е по-драматично, на него му пречи правовата държава като цяло”, коментира Метин Фейзиоглу, председател на Съюза на адвокатските колегии.

Битката, която противопоставя Партията на справедливостта и развитието, на власт от 2002 г. насам, и движението на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен, е в сърцевината на този конфликт между политическата власт и съдебната власт.

Ердоган подозира това движение, което дълго време бе негов съюзник, че се възползва от този скандал и използва като средство правосъдието и полицията, където разполага с влиятелни поддържиници, за да си отмъсти на правителството. То реши да премахне частните подготвителни школи за кандидат-студенти, които са значителен източник на приходи за движението на Гюлен.

С оглед на перспективата за общински избори през март и президентски - през август, които са решаващи за политическото му бъдеще, премиерът е решил, според турските медии, да поеме отново политическия контрол върху съдебната система.

На прицела му е Върховният съвет на съдиите и прокурорите, който вече бе реформиран през 2010 г., за да се намали влиянието в него на привържениците на кемалисткия и светски “бивш режим”.

“Ние допуснахме грешка във връзка с Висшия съвет на съдиите и прокурорите, ние ще я поправим”, заяви Ердоган, обещавайки да представи конституционна поправка, за да подреже крилете на тази институция.

Но тази стъпка се очертава трудна, тъй като Партията на справедливостта и развитието не разполага вече с мнозинството от две трети в парламента, необходимо за промяна на основния закон.

И опозицията вече обяви, че ще се противопостави категорично на това. “Правовата държава е принцип, който всички ние сме длъжни да спазваме и да защитаваме”, подчерта Атила Карт, депутат от основната опозиционна партия - Народнорепубликанската партия.

Държавният глава Абдулах Гюл също би могъл да се противопостави на това. Президенът, смятан за близък до движението на Гюлен, неколкократно демонстрира разликата в позициите си с премиера през последните месеци, най-вече по време на безпрецедентната вълна от демонстрации, която разтърси властта през юни.

“Ние трябва да се въздържаме от всякакви позиции и прояви, които могат да навредят на нашата демократична правова държава”, подчерта той в сряда в новогодишните си пожелания.

Три седмици преди посещението му в Брюксел, което се очаква да отбележи подем в процеса на присъединяване на Турция към ЕС, Евросъюзът също припомни в каква степен държи на “прозрачно и безпристрастно” правосъдие.

Съд в Истанбул отхвърли в четвъртък искане за освобождаване на десетина души, поставени под арест в рамките на “заговора от 17 декември”, според думите на Ердоган. Конфронтацията продължава.

ПО БТА

Станете почитател на Класа